Млада жена разказа за необичайна случка в столичен автобус и призова всеки, който може да даде информация по случая, да го направи. Постът й обаче предизвика разнородни коментари - адекватно ли е действала жената, защо никой не е взел отношение на момента, толкова ли сме изплашени като общество от насилието във всичките му форми, че предпочитаме да реагираме във Facebook вместо да се обадим на 112...

Ето какво разказа столичанката в социалните мрежи:

"Днес в автобус 94 посока Софийски университет около 17:10-15 на спирка "6 септември" се качват 4-ма видимо неадекватни младежи (едва ли бяха и пълнолетни), целите облечени в черни дрехи. При качването си слагат качулки и слънчеви очила и се запътват в задния край на рейса, като отиват до момче, което седи на най-задната седалка и го наобикалят.

Не се виждаше от моето положение какво се случва точно, хора, седящи по-близо, могат да кажат дали не посегнаха на момчето по някакъв начин. Правеха странни жестове и говореха на висок тон, никой от близкостоящите не реагираше, съответно аз също, защото бях и в другия край на рейса.

Слизайки на спирка Граф Игнатиев започнаха да тичат бързо в посока стадион Васил Левски и изчезнаха. Не мога да преценя какво се е случило точно и дали не са ограбили момчето, което бяха наобиколили, дали леката суматоха, която създадоха, не беше умишлена и да не са направили нищо просто.

Апелирам да бъдат проверени камерите в автобуса по това време. Също към родителите апелирам да си възпитават лекетата. Сега може и да не са направили нищо, въпреки че поведението им говореше друго, но следващия път със сигурност ще. Пазете се."

И реакциите на софиянци:

"Ето заради тези реакции сме на това положение. Вие разбираемо да ви е страх, но не можахте ли да надигнете глас, мъжете да отидат да видят?! Или най лесно е да си затворим очите и после да искаме камери да се гледат… ако примерно недай боже е наръгано момчето, камерите няма да предотвратят случилото се… шофьорът може да се предупреди, да не се отварят вратите и да се извика полиция и още хиляди неща на момента…"

"Не била реагирала, че била далече. Абе разкрещете се! Обадете са на полицията! Викнете на шофьора да блокира вратите! Стадо овце. Пълни идиоти! Някой ще бъде пребит пред вас и вие ще бъдете! Другите не реагираха и аз не реагирах!"

"Не се засягайте. В никакъв случай не ви обвинявам в каквото и да е. Пак казвам, не всички реагират така първосигнално и сигурно това е добре, защото хората трябва да имат и чувство за самосъхранение. Но наистина едно обаждане на 112 може би нямаше да застраши вас или останалите пътници. Също така разбирам и че хората често в състояние на страх, не са способни да реагират адекватно. Не ви обвинявам в каквото и да е, очевидно сте взели отношение, след като сте описали така подробно и призовавате да се задействат отговорните за това институции."

А вие какво мислите?