Мним контрольор в столичния градски транспорт опитва да измами пътници, като ги глобява за това, че носят маската неправилно. За това разказаха пред БНТ потърпевши момичета, които са го засекли в автобус №280.

Според тях представящият се за разследващ инспектор се спира на някое момиче и му прави забележка, като настоява да слезе от автобуса и да си плати глобата.

Едно от момичетата разказва, че след подобен ход е потърсило помощ от шофьора на автобуса.

"Отидох да говоря със шофьора на автобуса, този човек ме последва и през цялото време се опитваше да ме спре да говоря, отново изтъквайки, че е частно лице, което следи за изпълнение на заповедта. Шофьорът го изгони... Разказа ми за подобна случка от последните дни за човек, представящ се за "Пътна полиция" и пишещ фалшиви актове... Звъннах на 112 и ми казаха тези дни да отида да подам жалба в 7-мо РПУ", разказва потърпевшата и обясни, че иска да предупреди хората да не бъдат лековерни.

Не се знае колко момичета са се хванали на тази схема, но в социалните мрежи разказите за такъв измамник са много. Не се знае и дали един и същи мъж е в ролята на мним инспектор или става въпрос за схема.

Глобата за неносене на маска е от 300 до 1000 лв., но тя може да бъде поискана само от служител на РЗИ.