Ръст на употребилите алкохол и наркотици по празниците водачи отчита родната "Пътна полиция".

"Когато говорим за празници, българинът обича да се почерпи. Наистина в празнични дни се установява, че повече хора си позволяват да седнат зад волана, когато са употребили алкохол", обясни инспектор Мария Ботева.

11 празнични дни и все софри - 400 пияни и дрогирани шофьори хвана КАТ

"За 2021 г. по неприключили данни, повече от 4700 човека са карали колите си след употреба на алкохол, а над 3400 след употреба на наркотици. Това, при всички случаи, е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс", отбеляза тя.

По думите й може да се каже, че през 2021 г. спрямо 2020 г. има установени повече нарушители.

"Установени са повече от 1500 случая на леки и пътнотранспортни произшествия, при които някои от участниците са употребили алкохол или наркотици. Няколко пъти в годината се провеждат специализирани полицейски операции, които са насочени именно към този проблем", припомни инспектор Ботева пред bTV.

Част от водачите, които се оказват в тази ситуация – да бъдат заловени зад волана след употреба на алкохол, разчитат на това, че след две или три чашки няма да имат 0,5 промила – разрешената норма, за да се шофира.

Петър Петранов е седнал в заведение със свой приятел. Поръчват си бира и са съгласни да бъдат тествани със същия уред, с който работи полицията.

"Позволявам си да изпия една, или две бири, но не съм с колата", казва той.

Петър тежи 75 килограма, а 15 минути след първата напитка уредът показва концентрацията на алкохол в кръвта му от 0,31 промила от 500 милилитра бира. След 2 бири Петър вече има концентрация от почти 0,5 промила, над която шофирането е забранено.

Концентрацията започва да спада час по-късно, показва уредът. Тези данни на ръба при 75-килограмовия млад мъж показват, че за човек с по-малко килограми двете бири щяха да са напълно достатъчни, за да стигне до над разрешената концентрация от над 0,5 промила алкохол.

"Строго индивидуално е. Зависи от пола, от възрастта. Жените по-лесно ги хваща алкохола. От килограмите зависи. От това дали сме яли. Ако сме яли мазна храна.  Умората и недоспиването също влияят. Може да има положителен резултат и от една чаша бира и да е над 0,5", смята Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Твърдият алкохол се усвоява от организма много по-бавно и концентрацията му се покачва час след консумацията.

"При алкохола имаме долна граница, имаме 0,5. При наркотиците обаче нямаме долна граница. Или си употребил или не си употребил. Може да си изпушил една цигара преди два дни и след два дни ти си абсолютно адекватен, но драг чековете ще те засекат. И тогава вече става лошо", добавя Тодоров.

Наказанията за употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 са административни. Срокът е една година без книжка и 2000 лева глоба. Шофиране с алкохол над 1,2 промила е престъпление и вече не са изключение водачите, които отиват в затвора. Най-често при рецидив.

А алкохолът е сред най-честите причини за катастрофи както в България, така и в Европа.