"Горд съм, че постигнахме толкова много, за толкова кратко време, в името на колегите и в името на пациентите. Остава обаче и ненаправено, за което имахме планове, но ми отнеха времето. Благодаря на всеки, който повярва, че с общи усилия може да преобразим "Пирогов" и да покажем колко съвременна и високотехнологична може да бъде болницата на народа!".

Това написа във Facebook профила си отстраненият от длъжност директор на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.

"През изминалите малко над 4 години с екипа работихме почти денонощно, за да направим нашата болница по-добра. Денонощие след денонощие, усилие след усилие я изграждахме така, че да е по-модерна, по-европейска, по-сигурна за хората, които ни поверяват живота си. Днес "Пирогов" не е "Пирогов" отпреди 4 г. и това се вижда с просто око", настоява Балтов.

Той изказва благодарност към всички, които от началото на COVID "забравиха за себе си, за семействата си в името на борбата за човешки животи! Вие сте носители на ценности, което не са привилегия за всеки, и заслужавате огромно уважение и признателност".

"Историята помни достойните хора. Тези, които имат чисти сърца и работят за градивни и благородни каузи. Повече от всякога съм убеден, че истинските герои, които ще се помнят в COVID историята на България, сте вие, за което ви благодаря! За мен беше чест през тези четири години да ръководя Институцията "Пирогов", завършва поста си проф. Балтов.

На този фон, за а пореден ден служителите на "Пирогов" излизат на протест пред сградата на лечебното заведение. Медиците искат оставката на здравния министър д-р Стойчо Кацаров и на управителя на Здравната каса.

Повод за недоволството станаха обвиненията от страна на здравните власти за "фиктивни" пациенти и нарушения за над 1 млн. лева., заради които шефът на болницата д-р Асен Балтов беше отстранен.