Група от 28 туристи се оплака тази седмица от нападение от страна на хижаря, отговарящ за заслон Тевно езеро в Пирин. В мрежата се появи видео на човек с рани по лицето, вследствие на удар със стол.

Междувременно хижарят Иван Дрънков заяви, че самият той е бил жертва на агресията, а студентът с окървавената глава е паднал по стълбите, докато се е опитвал да го бутне.

От Българския туристически съюз заеха позицията, че досега не са получавали оплаквания от хижаря и обещаха да се запознаят в детайли със случая.

Столове летят в пирински заслон. Хижар агресира и крещи, удря студент

Кратка проверка в интернет показва, че това далеч не е първият проблем между туристи и Иван Дрънков. От 2008 година досега много хора се оплакват от лошо и грубо отношение, а неговата версия е почти еднакви - виновни винаги са другите.

Бити с тояги

В началото на юли 2008 година група от две момчета и две момичета, решават да опънат палатки в района на заслон Тевното езеро. Туристите са подготвени и с дълъг опит в планината, а двама от тях са се оженили наскоро. Групата е прогонена от хижаря, с обяснението че няма право да разпъва палатки около заслона. Туристите се установяват на друго място около пиринското езеро, вечерят и се приготвят за сън.

В късните часове на нощта обаче групата е нападната. Туристите са бити с тояги, а палатките им - унищожени.

"Бяхме с фенери и видяхме Иван Дрънков и още четирима млади мъже с тояги. Удряха Ивайло Цветков с тоягите по главата и тялото. Главата и лицето му бяха в кръв и трудно стоеше прав. Бяха ги ударили няколко пъти през палатката докато спят. Ралица и Ивайло са помислили, че пада гръмотевица и Ивайло Цветков е подал главата си навън. Последвал е силен удар с тояга в главата, нанесен му от Иван Дрънков", заявява Виолета Пенева, една от потърпевшите.

В един от най-старите български туристически форуми може да се прочете историята, разказана от близки приятели на потърпевшите. В коментарите се вижда, че това не се случва за пръв път.

Версията на Иван Дрънков е различна. По думите му туристите сами са го потърсили за помощ, след като са претърпели инцидент в планината. На сутринта му казали, че "ще видиш какво ще се случи, ще гръмнем по интернет".

През 2008 година хижарят коментира недоволството спрямо него от други туристи с факта, че иска да пази ред в хижата.

Туристката и кучето

Само преди година медиите отразяват новината, че туристка е била бутана, а кучето и бито с ритници на заслон Тевно езеро.

"Почти всеки уикенд съм в планината заедно с моите две кучета. Тази седмица се отправих към заслон "Тевно езеро" заедно с едно от тях. Носих палатка, защото знаех, че кучета не се допускат там", разказа пред Нова тв Цветомира Колева.

По думите й след като пристигнала, времето се влошило и тя влязла вътре за храна. Забелязала, че животното стои пред вратата и решила да го премести, за да не пречи на посетителите.

"В този момент мъж застана пред мен и започна да рита кучето, без да има някакъв проблем. Помолих го да спре многократно, а той започна да ме квалифицира с вулгарни изрази", разказа Цветомира.

Историята на Иван Дрънков обаче е различна.

"Версията на госпожата не отговаря на истината. При мен дойдоха много хора, които обясниха, че не им е приятно да се хранят на една маса с куче. Животното влизаше и излизаше многократно. Когато помолих дамата да обърне внимание, тя реагира бурно", разказа Дрънков.

Социални мрежи и неволи

В специализираните планинарски групи в социалните мрежи могат да се прочетат множество мнения за заслон Тевно езеро.

Някои от коментаторите заявяват, че познават лично хижаря Иван Дрънков. Според тях той е суров човек, който не позволява в заслона да има произвол. Други обаче разказват, че са ставали свидетели на грубото отношение на хижаря към тях. Туристите споделят, че проблемът му с алкохола е известен, а жертва на агресия е ставала и жена му.

Българският туристически съюз също са били информирани през годините за случаите с хижаря на заслон Тевно езеро, но последствия – няма!