Пет папки, съдържащи 50 000 подписа, събрани в петиция в защита на мечката, нападнала на 2 юли събираща гъби жена, бяха връчени днес на кмета на Белица Радослав Ревански.

Своеобразен протест в защита на мечката организира пред общината адвокат Атанас Бояджиев от Пловдив. Той и екипът му, които се организираха във фейсбук група в защита на мечката, показаха папките със събраните 50 000 подписа.

"Събрали сме се в знак на протест срещу разрешителното за отстрел, подписано от МЗХГ. Мечката се яви един събирателен образ за това какво е отношението ни към природата като цяло. Проблем не се решава с отстраняване на мечка, с отстраняването на дърво като цяло. Очакваме кметът да се появи и да ни разреши да унищожим разрешителното", заяви Бояджиев, цитиран от БГНЕС.

Според него твърдения, че мечката няма да бъде отстреляна до втори пореден случай, не ги устройват.

"Първо – мечката не може да бъде идентифицирана по безспорен начин. Ние не знаем дали точно тази мечка ще бъде отстреляна. Мечките са вписани в червената книга и убийството им е престъпление. От началото на годината са подписани над 50 разрешителни за отстрел на диви животни. Това буди нашия гняв", обоснова се адвокатът.

Според него институциите не работят както трябва. Той посочи ролята на горското стопанство, ловните дружинки в Белица и кметът, който по думите на Бояджиев е с "извити ръце", за да поиска подобно разрешително.

"В министерството едни господа в удобни кресла на климатик взимат това решение без да се потърси реално решаване на проблема по хуманен начин, а именно горските и ловните дружинки да прогонят мечката високо в гората", поясни той.

Според него трябва да се вземе предвид, че мечката е оставила нападението недовършено, тоест тя се е защитила и се е оттеглила. Ако има второ нападение, това още веднъж показва, че институциите не работят.

"Идеята е горските не да ходят на пусия, а да предприемат мерки животното да бъде прогонено в гората", каза Бояджиев.

"Когато имате разрешение за отстрел, вие се разхождате в гората и уж прогонвате мечката, това разрешително може да бъде използвано мечката да бъде отстреляна. Затова искаме разрешителното да ни се даде и да го скъсаме", каза Бояджиев. Допълни, че следващата стъпка е да се потърси кой не си върши работата.

Подписите ще бъдат представени и на Министерството на земеделието с искане разрешителното да бъде оттеглено: "Не искам животът на едно животно, което е събирателен образ на природата, да се противопоставя на хората, които си изкарват прехраната в гората. Ако има следващ проблем, ще търсим друго решение".

След малко се появи и кметът на общината Радослав Ревански, който на въпрос на адвокат Бояджиев да му покаже разрешителното за отстрел, отговори, че не е в него.

От думите му стана ясно още, че нападната жена днес е изписана от МБАЛ-Благоевград и продължава да се възстановява в дома си. Всички разноски по лечението ѝ са платени лично от него. Кметът помоли медиите да не притесняват жената, която се нуждае от спокойствие след инцидента и престоя в болницата.

Ревански обясни, че има данни от горските, че мечката вече е прогонена високо в гората.

"Проведох среща с директора на РДГ-Благоевград, който ми обясни, че аз нямам отношение по темата с разрешителното, но аз няма да допусна ловци да обикалят гората и да се превърнат в бракониери", каза кметът. Той обеща, че при бракониерство ще сезира прокуратурата.

В петък е проведена среща с още е една природозащитна организация, която съвместно с общината ще изготви информационни табели, с които ще уведомява хората как трябва да реагират при среща с диви животни. Ще се търси и материал за изследване на самата мечка.

"Приемайте ни за ваши партньори, които искат да опазят и хората, и животните. Ако в начало сте имали опасения, че кметът иска да убие мечка, то разсейте ги. Разрешителното не означава смъртна присъда. Подаването на искането за разрешение от мое име е по реда, както изисква закона. А причината е, че мечката бе забелязана два часа след инцидента отново около мястото. Идеята беше ако към онзи момент мечката се върнеше и нападнеше, то да бъдат взети мерки и човекът да е защитен от закона", каза кметът.

По думите му не са верни спекулациите, че мечката е отстреляна още същия ден на нападението.

"Гледайте на мен като партньор! През измината събота много хора ме кълняха, не им се сърдя, прощавам им! Да знаете, че Община Белица съхранява мечките, ние искаме да живеем в синхрон с природата! Малко или много природата е превземана от хората, но някой от тях работят в гората не по свое желание", завърши Ревански, който допълни, че вече било сигурно, че мечката не е стръвница.

За нападението е почти изяснено, че мечката е имала малки, подплашена е от първите трима гъбари и налетяла на жената, тъй като това станало до оградата на парка за танцуващи нейни посестрими, и просто нямало откъде да избяга от срещата с хората.

След което адв. Бояджиев и кметът си стиснаха ръцете, а Ревански внесе папките с подписката в общинската администрация.