От днес започва националната кампания „Написах ти писмо“. Идеята на инициативата е посланията, написани от семействата на деца и младежи, загинали на пътя, да бъдат прикрепени към електронните фишове за превишена скорост до нарушителите на Закона за движението по пътищата в цялата страна, изпращани по пощата.

Кампанията започва с 36 000 копия на ръкописи, написани специално от роднините на жертви, и стартира преди най-натоварения сезон за движение по пътищата и непосредствено преди лятната ваканция на учениците, когато рискът от катастрофи е най-голям. Идеята е именно чрез нея да се повиши общественото внимание, да се ограничи агресията на пътя и да се напомни, че някои нарушения не могат да бъдат „платени“.

„За най-голямо и дълбоко съжаление много от убийците на пътя са хора, които имат история с превишена скорост. Повечето от тях смятат, че всичко приключва с плащането на електронния фиш, който МВР изпраща. Ако сме научили нещо от историята си, то е, че само глобата, само наказанието, само плащането без замисляне нямат траен ефект“, според Петя Иванова от сдружение „Ангели на пътя“.

Дванадесет близки на деца и младежи, жерви на пътя, събраха кураж да напишат на ръка писмата, които техните синове, дъщери, братя или внуци никога няма да прочетат. Роднините са част от сдружение „Ангели на пътя“. Те предоставиха своите ръкописи, за да бъдат вложени към електронните фишове и да достигнат до водачите на моторни превозни средства, които с поведението си рискуват да погубят не едно семейство.

 „Вярваме, че думите могат да променят цифрите, но нека не забравяме, че животът не е просто статистика. Затова искаме да погледнем всеки в очите и да напомним, че всяка една смърт е лична, изживяна, непрежалима“, апелират представители от сдружението.

Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР се присъединява към кампанията. „Написах ти писмо“ е другият начин всички да се обърнем към разума, отговорността и знанието, че най-често извършваните нарушения на Закона за движението по пътищата като скорост, неправилни маневри и отнемане на предимство в комбинация с употреба на алкохол или наркотични вещества са причина за настъпването на произшествия с тежки и необратими последици. Бих искал да се обърна към всички с призив идеята на кампанията да ни обедини в общата цел – да намалим жертвите по пътищата”, коментира директорът на Главна дирекция „Пътна полиция“ главен комисар Атанас Илков. Съчетавайки наказанията с въздействащ личен жест и послание, кампанията поставя фокус върху споделената обществена отговорност за поведението на пътя и ангажимент към възпитание на поколение с отношение към правилата, сигурността и живота на пътя.

От отдел „Пътна полиция“- ГДНП припомнят, че загиналите при пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са 525, а броят на пострадалите е нараснал до 9 101. От началото на годината до 14 април 2024 г. са настъпили 1 730 тежки пътнотранспортни произшествия – вследствие на които 101 души са загинали и 2 139  са ранени.

„Никой не си прави илюзията, че безобразното каране от рецидивисти ще спре изведнъж. Надеждата е, че един от шофьорите точно преди да настъпи газта, ще се сети за Филип. Или за Ангел. Или за Християна. Или за Васко. Или за Мария. Или за Константин. Или за Стефан. Или за Иван. Или за Александър. Или за Виктория. Или за Васил. Или за Виктория. И ще намали...“, коментира и Йордан Жечев – творчески директор в агенцията, инициатор на кампанията.