Протестите в подкрепа на обезобразеното момиче от Стара Загора започнаха в страната. В този момент пред Съдебната палата в София са се събрали стотици хора.

@glasnews Шествие в София в подкрепа на момичето, обезобразено с макетен нож #шествие #София #подкрепа #момичето #обезобразено #макетен #нож #столицата #Sofia #GlasNewsBg #fypp #fypage #viral #explore ♬ original sound - GlasNews.bg

На демонстрацията са издигнати плакати с надписи "Нито една повече", "Не искам държава със средна фашистка повреда", "Насилниците в затвора! Искаме ефективни присъди!" и др. Хората скандират "Нито една повече!".

Спряно е движението около съдебната палата, малко след 18 часа беше реорганизиран и трафикът на трамваите в района. Постепенно започва да се изпълва бул. "Витоша". Над 3000 хиляди души според полицията има в този момент пред сградата на Съдебната палата в София, продължават да прииждат хора.

Пловдивчани също се събраха пред Съдебната палата в града. 

Национален протест е в подкрепа на 18-годишното момиче от Стара Загора с 400 шева, след като бе обезобразена от насилника Георги Николаев. Бързата организация чрез Фейсбук събития и страници даде голям резултат и хиляди ще излязат на улиците тази вечер.

Очаква се най-многоброен да е протестът в Стара Загора, където вече се стичат и хора от другите градове. Шествието и там започна в 18:00 ч., като ще тръгне от Съдебната палата и ще продължи в посока общината и след това по бул. "Цар Симеон Велики".

Във Варна пред Съдебната палата на пл. "Независимост" са се събрали около 1500 протестиращи.

Около 3000 пловдивчани се събраха също пред Съдебната палата в Пловдив, за да кажат "Не" на агресията и липсата на правосъдие. Сред плакатите се открояваше мисъл на писателя Георги Господинов, която днес бе сред най-споделяните постове във Фейсбук: "Патриотизмът им татуиран, ножовете им - макетни, свободата им - смърт!"

Подкрепа за пострадалото момиче ще има и в четири града извън България. Това са столиците на Франция, Дания, Германия и Кипър.

Две обвинения са повдигнати на 26-годишния Георги Георгиев, нанесъл телесна повреда на 18-годишно момиче от Стара Загора. Случаят предизвика широк обществен отзвук, а държавното обвинение обяви нулева толерантност към насилието. Едното обвинение към задържания е за нанасяне на "средна телесна повреда", а другото – за закана за убийство. Вчера мъжът беше задържан за срок до 72 часа. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на мъжа от подобен характер, посочиха още от обвинението. 

Районният съд в Стара Загора наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Съдът реши за Георги Георгиев, нарязал момичето от Стара Загора