„Руският опозиционер Алексей Навални вероятно никога няма да излезе от затвора. Той ще бъде убит там”. Това заяви журналистът Петър Карабоев.

Относно българския журналист Христо Грозев, който спечели „Оскар” с филм за Навални, Карабоев заяви, че Грозев ясно разчете сигнала срещу себе си през 2022 г., когато бе обявен за издирване. Сигналът е: „Не си и помисляй да припарваш наоколо. Знаем къде си, ние ще преценим какво да направим с теб”.

Готвят сбиване на Навални със съкилийник

„Грозев напусна Виена, където не могат да му гарантират сигурността, в Лондон не бе допуснат да получи наградата „Бафта”. Вчера с искането на Русия за задочен арест на Христо Грозев и обявяването му за чуждестранен агент, стана ясно, че това е жест за вътрешна употреба в Русия”, обясни журналистът в ефира на Нова Нюз.

За друга издадена присъда в Русия - срещу журналиста Владимир Кара-Мурза, Карабоев обясни, че това е най-голямата присъда по политическо дело след разпада на СССР – 25 години. „Той ще лежи 15 г. повече от Навални. Следващата седмица вероятно ще започне ново дело срещу Навални, което го заплашва с 30 г. затвор”, обясни журналистът.

Русия поиска задочен арест за Христо Грозев

Кара-Мурза дълги години ръководеше в САЩ офиса на една руска телевизия. Той помагаше на Уилям (Бил) Браудър по делото в Русия и има участие в зараждането на закона „Магнитски”. Той лобираше в Щатите за това кои са лицата в Русия, които могат да бъдат осъдени по закона „Магнитски”, обясни Карабоев.