Фойерверките, предназначени да предизвикват усмивки и радост, символ на тържества, новогодишни нощи и сватбени церемонии, този път не създадоха вълшебни спомени. Нито за хората от Елин Пелин, нито за хилядите българи, вперили поглед в телевизионния екран, показващ осветеното от ярки и многоцветни избухвания небе. Вчера фойерверките вместо радост и забавление доведоха до серия от взривове, огън и гъст дим, разтърсвайки местното население и принуждавайки го да се евакуира. Вместо празнично осветено небе, жителите на района се сблъскаха с ужаса от непредвидена катастрофа.

Фойерверките край Елин Пелин вчера показаха тъмната страна на тези красиви и мощни пиротехнически изделия. Показаха и други неща - като използването на супер модерната система за оповестяване BG-ALERT - един час след началото на трагедията. Предлагаме ви мнението на Toma Nikolov, публикувано във Facebook, пораждащо доста въпроси:

"Случвало ли ви се е да започнете да попълвате даден формуляр и да се откажете по средата, защото ви се вижда сложен? На мен ми се е случвало... Те това е причината да имаме супер модерна система за оповестяване, но да не може да се използва.

Редът за ползване на системата BG-ALERT е уреден в Наредба № 8121з-413/29.03.24г. Според нея компетентният орган (никой не казва кой точно е той, но за това после), може да изготви съобщение до системата, като определи конкретния текст на съобщението и определи зоната/мобилните клетки, в които то да се задейства. Всъщност това не е възможност, а единствената опция; няма как да натиснеш едно копче, трябва да укажеш какво, къде и кога. За целта е добре да си минал обучение, защото поради големите възможности на системата, тя неизбежно става и леко сложна и не толкова елементарна за ползване. Не е като да биеш камбаната на селото!

Според екипа на BG-ALERT, единственият кмет, поискал обучение, е Живко Тодоров от Стара Загора (този човек не престава да ме изумява!) Не е ясно дали е преминал обучението, защото е практика да се изчака събирането на група, а друг мераклия да се научи как да си пази стоката, пардон, избирателите, засега няма!

Това е истината защо във Воден не се задейства системата – нито кметът на селото, нито този на общината могат да спретнат читаво съобщение. Не знам и дали знаят кой от двамата трябва да го направи (подсказка - и двамата могат!), защото компетентните лица са посочени не в Наредбата, а в Закона за защита при бедствия:

Чл. 11 (5) Ранното предупреждение се извършва по разпореждане на министрите по ал. 2, на областните управители, на кметовете на общини, на кметовете на населени места, на кметските наместници или на упълномощени от тях служители.

Нещо повече, почти сигурен съм, че не са и регистрирани като ползватели на системата, поради което и да искат, не могат да изпратят съобщение. И стигаме до парадокси като този кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов да разправя вчера, че опасност при пожара в цеха за фойерверки няма, само за да не се разбере, че не е регистриран, не може и не знае как да ползва BG-ALERT. Човекът просто не искаше да се изложи, та накрая се наложи май министърът да изпрати съобщение, защото не съм сигурен дали и областният управител е регистриран.

Пак повтарям, не е грешката в системата, тя е супер. Позволява например при заплаха от наводнение на два квартала да се изпрати съобщение за евакуация, а на съседните два предупреждение да си уплътнят врати и прозорци например. Случаите във Воден и Елин Пелин няма да са нито първите, нито последните. Докато не се предвиди в ЗЗБ наказание за всяко длъжностно лице, непреминало обучение и нерегистрирано в системата! То си е престъпление спрямо стоката, пардон, електората! Човек на средна възраст може да спретне читаво съобщение и да маркира зоната за под две минути, някой по-млад - дори за една. Разни лудити (не луди, а лудите, потърсете думата при Бате Гошо) на по 70-80 и повече години, които стават кметове и си мислят, че през 2024 е достатъчно да бият камбаната, е време да си ходят!"

Заглавна снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg