Нехуманно умъртвяване на птици предизвика бурни реакции в социалните мрежи.

Видеоклип от охранителни камери показва как служители на Агенцията по храните в шуменската община Смядово скачат върху чували, пълни с пернати.

Птиците са собственост на Димитър Папазов, а акцията на служителите на агенцията била заради съмнения за наличие на салмонела.

Пред bTV собственикът на птицефермата заяви, че всичко е постановка на БАБХ. Служителите дошли и взели проби от животните в петък около 20:30 ч. вечерта. Резултатите били положителни.

Папазов обаче решил сам да вземе проби, които да изпрати до лаборатория, които пък се оказали… отрицателни.

Въпреки това е последвало умъртвяване на птиците. И то как!

"За тези, които не са запознати с технологията на "хуманното" убиване според европейските директиви процеса представлява химическа реакция след смесване на сух лед и вода в затворен съд, при което животните би трябвало да умрат без мъка. В клипа ясно се вижда как птиците, натъпквани в бегове по 200, умират в страшна агония, стъпквани от "докторите", написа в личния си профил във Facebook Папазов. 

Председателят на комисията, извършваща хуманното умъртвяване, съгласно заповедта на директора на ОДБХ-Шумен – д-р Наташа Баева заяви, че проверката е извършена по всички правила.

Директорът на ОДБХ-Шумен д-р Катя Райкинска обясни, че поведението на служителя, който тъпче чувалите с птиците, е недопустимо и неприемливо. Експертът е поискал писмено обяснение от всички служители, участвали в умъртвяването.

След изпратен доклад до изпълнителния директор на БАБХ е образувано дисциплинарно производство. Райкинска заяви, че служителят от кадрите е отстранен от работа.