Литературна премиера, среща на рода Буков и концертна програма – три в едно събра залата на читалище „Съзнание 1873“ в село Брестовица. Участваха фолклорни състави от родопското село Беден и Брестовица, като „черешката на тортата“ бяха импровизациите на пиано и кларинет на Жорж Буков, син на именития Юри Буков, пристигнал специално от Париж.

Богат и голям е родът Буков, пуснал корен на рида Чернатица, поникнал в брестовишки чернозем и пръснал семена из страната и по света.

А поводът бе новата книга на д-р Явор Буков „Носталгията Беден“, своеобразна Родопеада, която искри от родолюбие и препраща историческа памет в бъдното. Авторът е хирург, тръгнал от участъков селски лекар в Родопите, превърнат в перфекционист от десетилетията медицинска практика. Такъв е и в литературните си опити, които включват „Ретроградна амнезия“, „Легло от папрат“ и заглавия в съавторство.

Вдъхновеното слово на академик Марин Кадиев възхити родственици и приятели. С неслизащи от лицата усмивки те благодариха на доктора и академика за празника.