Мъжът, нападнал 14-годишно момче с нож, е с умствена изостаналост и не е за принудително лечение.

Васил Михайлов, за когото преди ден стана известно, че е нападнал 14-годишно момче с нож, е с умствена изостаналост и до 7-ми Февруари е бил настанен в Държавна психиатрична болница "Свети Иван Рилски", това научи GlasNews.bg.

Михайлов беше задържан, след като нападна дете, което е тръгвало за училище от дома си. Нападението над 14-годишното момче е станало в междублоково пространство. Бабата на пострадалото дете разказа за bTV, че момчето е видяло острието и е реагирало бързо.

"Ако не е реагирал веднага да се дръпне, и окото, и може и артерията, и всичко. Вчера беше много изплашен, валидолче му дадохме. Сега е по-спокоен", казва Снежанка.

А жителите на Нови Искър коментират, че това не е първото нападение на Васил Михайлов. Родители се страхуват за децата си, защото той отправял заплахи към тях.

По закон Васил трябва да отиде в психиатрична клиника, след като беше задържан. Дали обаче следва да бъде настатен в психиатрична клиника или в център за лица с умствена изостаналост, след като стана ясно, че мъжът страда именно от непълно умствено развитие?

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски", коментира казуса пред GlasNews.bg. Тя споделя, че Васил Михайлов не следва да бъде настаняван в психиатрично лечебно заведение, защото не е дори на медикаментозно лечение.

"Той трябва да бъде настен в друго социално заведение и близките да полагат грижи за него. Тук го взимат, защото те го карат. Използват психиатрията просто, за да не е вкъщи. Бил е настанен при нас, защото ние в повечето такива случаи служим като изолатор", споделя д-р Гълъбова.

Дете е с порезни рани по лицето след нападение от психично болен

Директорът на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" коментира и твърденията, че Васил не е бил настанен в болницата поради липса на места. Именно заради въпросните твърдения започна проверка в лечебните заведения, имащи отношение към случая. Проверката е възложена на РЗИ София и Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

"При нас са най-тежките случаи и винаги ние сме виновни. На 15-ти, в отделението от затворен тип, където са 30 легла, наистина не е имало места, но същия ден при нас е преведен пациент от Университетска болница "Александровска" - съответно там се е освободило място. Проблемът е, че никога няма санкции за тези, които са затаили истината", казва тя.

Д-р Гълъбова казва също, че близките на мъжа, като не искат, или не могат да се грижат за него, трябва да пуснат искова молба за поставяне под запрещение до прокуратурата, за да се вземе окончателно решение по казуса.

"Той не е за психиатрията, а трябва да бъде настанен в съответното социално заведение за хора с такива проблеми (умствена изостаналост), където ще се грижат за него. Той трябва да мине през съд за процедура - за решение дали да бъде настанен в социално заведение, където той ще живее, но не и в психиатрия", добавя още д-р Цветеслава Гълъбова.

Д-р Гълъбова е категорична, че места в психиатричната болница "Свети Иван Рилски" има. 

"Легла има, ние сме най-голямата психиатрична болница със 130 легла, но в 25 процента от случаите са заети от хора със социални проблеми или принудително настанени, които след лечението няма къде да отидат, така наречените - вечно наши", допълва тя.

Прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор, обясни за GlasNews.bg, че съгласно Закона за здравето, за да бъде настанено едно лице на задължително лечение в лечебно заведение, е необходимо да са налице кумулативно два критерия – "медицински" и "социален" критерий.

"Следва по категоричен и несъмнен начин да се докаже, че лицето има психично разстройство, което да налага специални здравни грижи. Законодателят изчерпателно е посочил видовете заболявания. Ако съответното лице страда от други психични заболявания извън изброените, които не попадат в тази категория, производството по Закона за здравето по отношение на това лице е недопустимо. Това, разбира се, не означава, че тези лица не се нуждаят от грижи и подкрепа, но тя не може да бъде осигурена принудително в производството по Закона за здравето", допълни Сийка Милева.