ЕС вече публикува в официален вестник решението за влизането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода. В него пише, че това ще стане официално на 31 март. Излязоха и петте условия на Австрия, с които България и Румъния са се съгласили. Точно преди Коледа Евросъюзът представи нов пакт за миграцията, според който страни, които не искат мигранти, ще плащат на другите.

"Странно е, че ние научаваме за допълнителни споразумения отвън, а трябва правителството, което от самото си създаване твърдеше, че ще е най-откритото, да ни уведомява. Фактът, че е налице анекс, засягащ особени условия за присъединяване по въздух и вода, ни кара да се съмняваме, че има и други споразумения", коментира бившият главен секретар на Министерството на вътрешните работи и изтъкнат експерт по сигурността проф. Николай Радулов.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Радулов заяви, че има огромен мигрантски поток, който минава през страната ни, и който се правим, че не забелязваме.

"Тази година имаше сериозни опити големи групи мигранти да влязат по време на празненството на Нова година на площада. Полицията ги спря. Що се отнася до плащането - от богатите държави ще се откупят, а не толкова богатите ще трябва да понесат последствия", обясни той.

България не е изправена пред криза за настаняване на бежанци от трети страни