На днешния ден отбелязваме 108 години от рождението на Димитър Списаревски – първия български летец, извършил въздушен таран.

На 20 декември 1943 г., защитавайки жителите на гр. София, се забива с таран в американски бомбардировач Б-24 и намира смъртта си, само на 27 години. За свалянето на четиримоторен тежък бомбардировач на Списаревски са признати три въздушни победи и е произведен посмъртно в чин капитан.

Подофицер Робърт Хенри Ренър, единственият оцелял от екипажа на сваления с таран бомбардировач, по-късно, по време на своето лечение в болницата, моли да се види с майката на Списаревски, за да ѝ предаде своите лични медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига и родолюбието на нейния син.

Glasnews.bg припомня, че в Добрич, родния град на Списаревски, миналата година се откри паметна плоча на летеца-герой.

Специалните сили откриха паметна плоча на летеца-герой капитан Димитър Списаревски в родния му град Добрич

Асоциацията за история и бъдеще на българската авиация има инициатива за изграждане на паметник на авиатора, както и за създаване на копие на самолета му - "Месершмит". "Дълго търсих фирма, която да може да произведе този самолет", разказва пред БНР Орлин Георгиев от Асоциацията. "Отрих такава, която има 20-годишен опит при изграждането на реплики на самолети. Режихме да изградим стационарна, понеже летящите са много скъпи".

Намерението е репликата да бъде подарена на Военноисторическия музей, но от там отклоняват предложението на асоциацията.

"Написахме писмо до директора. Срещнахме се и ни казаха, че законът им забраня, както и че няма къде да сложат експоната. Проблемът, според мен, е политически". Предлагат го и на Националния исторически музей, но и там им отказват да приемет дарението с мотив, че няма достатъчно място. Следват и други откази. "Засега имаме положителен отговор от Културния дом в район Искър. От авиомузея в Бургас също биха приели такава реплика. Във всички авиомузеи, в които съм ходил, има реплики. И у нас законът не ги забранява, но има политическа броня". 

Самолетът ще бъде монтиран най-късно през юни 2025 година, съобщава Орлин Георгиев. 

Снимка: Българска история