Атанас вече е при семейството си в България. 

Както вчера първо GlasNews.bg съобщи, 17-годишен ученик от България остана абсолютно сам на летището във Франкфурт, Германия, след като загуби документите си, а учителите и останалите деца са продължили екскурзията си към Париж без него.

За потресаващия случай стана ясно от майката на момчето. В социалните мрежи тя търси помощ и варианти как детето й да се прибере без документи и да не остане без подслон дотогава.

Българче бе зарязано от учители във Франкфурт, загубило си документите

Сашка Сугарева, майката на младежа, даде първи и специален коментар по темата за GlasNews.bg. От нея научаваме, че синът й вече се е прибрал при семейството си и е добре. Шокиращо обаче е, че никой от учителите, организиращи и пътуващи с учениците, не е потърсил нито майката, нито момчето. Директорът на гимназията, в която младежът учи, и туроператорската агенция са разбрали за проблема именно от майката, на тях също никой нищо не е казал.

Директорът на гимназията изрично е забранил екскурзии

"Директорът изрично е забранил екскурзии, но без негово знание такава е организирана. Той беше втрещен, когато го уведомих, отнесе се изключително отговорно, отзивчиво и човешки за разлика от организаторите - учители. Същите продължават да звънят на сина ми да му се оплакват колко са притеснени", сподели Сашка Сугарева за GlasNews.bg.

В договора е било упоменато, че екскурзията е туристическо пътуване за деца и ученици, а в същото време имало 10 възрастни на въпросната екскурзия, твърди майката.

"Едната е експерт по приобщаващо образование в РУО - Кюстендил, познава и има контакти с бащата на детето, но и тя до момента не се е свързала с нас. Същата експертка е със семейството си - дъщеря и съпруг. Преди това работеше в Агенция Закрила на детето. Чудя се как ли е постъпвала с родители и деца в нужда и с проблеми", каза тя.

Атанас Иванов

Сашка Сугарева недоумява как дете може да бъде оставено само на най-голямото летище в Европа

"Недоумявам как възрастни, родители, учители, не им трепна никакъв майчински инстинкт и човешки, да вземат по-адекватно решение и да не оставят само дете на най-голямото летище в Европа? Не можаха ли просто да подкрепят и дадат кураж на един интелигентен младеж", добавя Сашка.

Все пак младежът е успял да се справи с ужасяващата ситуация абсолютно сам, а от консулството във Франкфурт са поздравили семейството му за възпитанието, което е получил от тях.

"От консулството във Франкфурт вчера ни поздравиха за възпитанието му и казаха да се гордеем с него, това е заключение от разговор, проведен с него по телефона", споделя майката на Атанас.

Благодарности от майката

"Бих искала да благодаря на всички дами от групата "Майки на тийнейджъри" във Фейсбук, които помогнаха, като ми дадоха ценни съвети и контакти на друга група и консулството. Подкрепяха и окуражаваха през цялото време. А пък за българите, живеещи в Германия, нямам думи, с които да благодаря. Те звъняха на мен и на него да го питат от какво има нужда, предлагаха да му носят храна и вода на летището, да го вземат вкъщи, да го успокояват, разведряват. Прекрасни хора, които не познаваме."

Учителите все още не са се свързали със семейството и към този момент.

"Това ми е важно да се знае, защото толкова хора откликнаха безапелационно и безрезервно. А учителите се отнесоха безхаберно, безотговорно, безобразно, пълно бездействие и абдикация", категорична е майката.

Сашка Сугарева - майката на Атанас