Стотици пловдивчани и гости на града изминаха пътя към върха на Бунарджика, за да се включат в честването на 146-годишнината от Освобождението на България.  Те положиха цветя и венци и се преклониха пред саможертвата на всички, отдали живота си за свободата. Гордо се развяват и десетки български и руски знамена. Слово произнесе Любозар Фратев, пише TrafficNews.bg.

„3 март е вододелът в новата българска история. С пролятата кръв на хилядите воини – руси, украинци, фини, румънци, белоруси, поляци и българи, бе възстановена българската държавна традиция.  Но нашата свобода не бе случаен исторически подарък. Българската свобода не беше дочакана, тя беше изстрадана и извоювана. Тя стана възможна благодарение на извървения дълъг път след падането ни под османска власт в края на 14 век, за да стигнем отново до своята национална идентичност”, каза инж. Любозар Фратев.

Той припомни първите стъпки към свободата – делото на хилендарския монах Паисий и неговата „История славянобългарска”, борбата за самостоятелна българска църква, Априлското въстание, христовата погибел на Васил Левски – Апостола на българската свобода, героичната саможертва на Христо Ботев.

„Сан Стефано срути окончателно започналата да се пропуква стена, която отделяше България от Европа. За всебългарско разочарование договорът от 3 март бе жестоко и несправедливо ревизиран и скопен по-късно в Берлин.Но благодарение на него  свободна България получи шанса за своето независимо развитие.И тя съвсем скоро доказа, че е достойна и пригодна за това.  Само седем години след Освобождението, през септември 1885 г.,  тук в Пловдив нашите освободени предци показаха, че са в състояние вече сами да решават съдбините си даже против волята на Великите сили, а само след два месеца край Сливница, Драгоман  и Пирот, че могат ида ги отстояват с кръвта си”, каза още почетният гражданин на Пловдив и призова политиците да надскочат себе си и да се превърнат в строители на съвременна България, а градът ни да бъде не само културен център и икономическа зона, но и град на благоденстващи граждани и очаровани гости.

На церемонията присъстваха кметът на града Костадин Димитров, зам.- кметовете и районите кметове на Пловдив, както и областният управител на града инж. Илия Зюмбюлев.

Час преди официалното честване пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен и отправи молитва за мир и безметежие.

„Бог е промислил нашият народ да има светлината на православната вяра Мракът на робството не можа да угаси пламъка на вярата. Героите на свободата бяха вярващи хора. Те положиха живота и душите си за свободата на нашето отечество. Вечен и благословен да бъде молитвеният спомен за тях”, каза в словото си владиката и се помоли с думите „Бог да пази България в мир, независимост и благоденствие”.

Вечерта на пл. „Централен“ ще се състои тържествена проверка - заря по повод Националния празник на Република България, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив

Официално слово генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия.