Трибагреник от запалени факли на площад "Централен" за Деня на победата. Но не този, които бе отбелязан с руски знамена и георгиевски ленти няколко часа по-рано на паметника Альоша, а победата на българската армия през 1917 година на Завоя на река Черна. Със своебразен флашмоб пред паметника на Гюро Михайлов , пловдивчани отбелязаха годишнината от една от най- големите военни победи в българската история, пише TrafficNews.bg.

"Избрахме това място, защото този паметник е посветен на хората, които са се борили за България. Те не са воювали под чуждо знаме и са поставяли България над всичко. Решихме, че днес на 9 май, когато се празнуват различни дати , е една добра идея да почетем българските герои, защото на днешна дата българският войник се е справил с руската армия, която е била тук , за да пречи на обединението на България. Т. е 9 май е един от празниците на българското оръжие. По този начин решихме да покажем, че 9 май е възможно да се празнува като български празник, а не като дата, която разделя обществото. В инициативата участваме ентусиасти, а единственото общо между нас е любовта към българската история. Но истинската българска история, а не пропагандния й вариант , който се изучаваше и продължава да се изучава в училищата. Разбрах, че днес на Бунарджика са се пускали химни на една несъществуваща вече държава, а това която ме фрапира още повече е , че горе е имало портрети на Сталин - един човек, който е убил повече руснаци дори и от Хитлер. Но това е въпрос на ценностна система. За съжаление това е слествието от пропагандата и невежеството, които продължават да се ширят. Това е и сериозен проблем на нашата образователна система. 45 плюс 35 години, общо 80 години тя не можа да научи хората да са горди с България, а постоянно се чудим на кого да се кланяме. В случая се слави една сила, която не ни е докарала нищо друго , освен зло", коментира организаторът на събитието Станислав Станев.

Урок по история

Битката при завоя на Черна е битка между българските войски и тези на Антантата на Южния фронт по време на Първата световна война.  

Настъплението на Антантата в завоя на Черна започва след краха на английските атаки през април-май 1917. В тази голяма атака участват френски, италиански и руски войски. Това са 54-ти френски колониален полк и 3-ти руски полк. Сутринта на 9 май 1917 г. под прикритието на ураганен огън съглашенските войски провеждат три последователни атаки. Загубите на френско-италианските и руските войски в завоя на Черна в боевете на 9 май 1917 г. са 5425 души. Българските загуби в този район са 1605 офицери и войници.