„Васил Левски се е превърнал в идеал за българския народ, той черпи сили и вдъхновение от огромната си любов към България и мечтата да я види свободна. Апостолът посвещава целия си живот на това дело. Неговото име завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва”. С тези думи дванадесетокласничката Маги Стоева от Математическата гимназия се обърна към присъстващите на възпоменателната церемония за 151-годишнината от трагичната гибел на Апостола на свободата.

Пловдивчани ще почетат 151 години от трагичната гибел на Апостола на Свободата

Тя припомни делото на Левски, който оставя монашеското расо, за да поведе и пробуди българите, да канализира енергията им в голямата цел – свободата.

„Той учи както малки, така и големи, да не се предават, когато преследват целите си, а напротив -  да превръщат провала в мотивация за успех. Днес ние знаем, че, за да постигне човек, това, което Дякона е направил за своето време, трябва да е необикновен, нестандартен, жертвоготовен, да е готов да се изправи срещу „стихиите“, защото това е  ключът към успеха”, каза още Маги Стоева.

На финала на словото си тя каза:  „Днес ние имаме честта, гордостта и моралното задължение, споменавайки името му, да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на безсмъртния Апостол на свободата. Нека бъдем достойни негови последователи. Нека бъдем добри българи!  Нека  помним и славим делото му - неговият дух никога няма да си тръгне от пределите на нашата скъпа България.  Почитайте, вярвайте и не се предавайте, точно като Дякона”.

Церемонията бе с участието на представителни военни формирования – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”. То завърши с полагане на венци и цветя на паметника на Апостола и едноминутно мълчание, съобщи trafficnews.

За поредна година на събитието присъстваха много деца, които, с цветя и знаменца в ръцете, почетоха паметта на националния герой.