Пловдивският танцов клуб “Ера” се готви за ефективен протест пред сградата на Общинския съвет на 11 октомври в 8:30 часа. Причината за недоволството им е невъзможността да влязат в залата, за която има влязло в сила решение на Общинския съвет, но и към днешна дата липсва договор за ползването му.

От друга страна клубът по спортни танци „Самодива”, които досега са стопанисвали танцовата зала на ул. „Чернишевски”, също имат претенции към нея и смятат. Те смятат, че няма законово основание да я напускат.

Всичко започва от заседание на Общинския съвет, което се проведе на 7 септември тази година, пише Trafficnews. На него местния парламент взе решение да предостави на танцьорите от “Ера” зала на ул. “Чернишевски” 9.  И този момент обаче те не са влезли във владеене.

Затова главният художествен ръководител и старши-треньор на спортния клуб Кремена Антонова отправи апел за подкрепа от пловдивчани: 

“За жалост радостта ни беше за кратко, тъй като настоящият кмет Здравко Димитров отказва да подпише договор, с който ЕРА да влезе във владение”, заяви Антонова. Тя  допълни, че преди да се пристъпи към протестни действия, ще направи опит за среща и разговор с кмета. Въпреки това те ще отстояват правата си, за да могат децата от клуба им да имат зала, където да тренират и да се подготвят за състезанията. 

От танцовия клуб „Ера”  са цитирали и Зико, който е коментирал създалото се напрежение между двата спортни клуба така:

„Винаги съм отворен за срещи, включително и с представителите на СК „Ера”,но не е коректно да извадя едни деца, за да сложа други", пише  в позицията на „Ера”.

Решението за предоставяне на залата на ул. “Чернишевски” е взето в Общинския съвет, мотивирано с обстоятелството, че СК “Самодива”, чийто договор за наем на залата вече е изтекъл. От "Самодива" ползват под наем и още една по-голяма сграда общинска собственост, в двора на ОУ “Братя Миладинови” докато на СК “Ера” от създаването си до днес не им е предоставяна зала общинската собственост. 

След изтичането на срока за ползване на залата от страна на “Самодива”  ще търсят правата си в съда за ползването на залата. Това би могли да блокира сключването на договор с „Ера” за повече от 6 месеца. Заформящият се съдебен казус от „Ера” коментираха така:

“След решението за предоставянето на залата от СК „Самодива” си позволяват да нападат деца и родители от СК „Ера” и мен, като главен художествен ръководител с несъстоятелни обвинения! Заявявам с цялата си отговорност, че СК „Самодива” имат проблеми с Община Пловдив и с една от най-значимите Федерации в България, а не с нас! Договорът им за въпросната зала с Община Пловдив щеше да бъде прекратен и помещението да бъде преотдадено на друг спортен клуб от Пловдив.  Това можеше да бъде всеки друг, чието заявление за зала чака своя ред – в случая СК „Ера”. Мотивите на Общината са, че на „Самодива” наскоро е отдадена още една, два пъти по-голяма база, с 4 зали в нея. Тяхното твърдение, че Община Пловдив предлагат на СК „Ера” друга зала, не отговаря на истината. Принципалът Общински съвет -  Пловдив единствен е в правото си да вземе решение на кого каква общинска собственост да предостави и при какви условия”, коментира Антонова. Тя заяви, че са участвали и в други конкурси, но не са били избирани, но те са приемали решението и не са нападали другите клубове.

Досега СК „Ера” са били в частни зали, които са били в лошо състояние, като лично клубът ги е ремонтирал, макар да не е било тяхно задължение. Всичко това е правено, за да имат децата нормални условия за тренировки. 

„Недостойни са нападките към нашите деца в социалните медии от Даниела Трифонова и приближените й. Каквато и война да се води, не бива да се  замесват деца. Не мога да се примиря с  тези обиди, поради което се принудих да взема отношение и да внеса яснота”, каза Кремена Антонова.

След като напрежението се разрасна от спортен клуб “Самодива” също излязоха с писмена позиция относно решението на Общинския съвет.

От там поясниха: “решението за наем на залата от страна на “Самодива” не е влязло в законна сила. Началникът на отдел Общинска собственост Николай Аджеларов е издал уведомително писмо за освобождаване на залата от СК “Самодива” без влязло в сила решение на ОбС Пловдив и без сключен договор за наем със СК “Ера”. Спортен клуб “Самодива” няма данъчни задължения и към момента, и по отношение на СК “Самодива” няма разследване на НАП. Категорични сме, че ще препятстваме възможността за всякакви корупционни схеми в Община Пловдив и Общинския съвет - Пловдив, с които се накърняват интересите на обществеността, заобикалят се законови процедури и се постигат позволени от закона цели с незаконосъобразни действия!”

От Община Пловдив съобщиха, че решението  на местния парламент е влязло в сила на 29 септември. В отдел „Общинска собственост” се подготвят документите за сключването на договор със СК „Ера”, които ще бъдат поканени, след като те са готови.

Съдебното оспорване на решението обаче може да забави сключването на  договора.

Протестът на СК „Ера” е насрочен за 8:30 сутринта пред сградата на Общинския съвет Пловдив, когато се провежда извънредна сесия.