Фоторепортерът Цветан Томчев е починал на Коледа. Тъжната вест съобщиха колеги журналисти във фейсбук. Томчев е умрял в съня си на 63 години.

"На големи църковни празници си отиват хора с чисти души. Но това не ме успокоява, особено когато си отиват хора без време. Тази нощ в съня си от тази свят си е отишъл моят приятел и съидейник Цветан Томчев", написа Горан Благоев.

Цветан Томчев е роден през 1960 г. в Ловеч. Завършил е фотография в "Юлиус Фучик" в София и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Има 30 години стаж като фоторепортер.

Автор е на документални филми и книги, има 4 самостоятелни фотоизложби и е носител на награда от Национален фотоконкурс в НДК – 1991 г., награда от Национален блиц-конкурс за пресфотографи – Габрово 1995 г., първа награда за фотожурналистика от конкурса на "Кодак", награда „Черноризец Храбър" за фотожурналистика от Съюза на издателите в България през 2003 г.

Организатор е на националната изложба за българска фотожурналистика БгПресФото от 2002 г. насам. От 2009 г. е хоноруван преподавател в „Арт колеж по екранни изкуства" и НБУ по специалността "Фоторепортер".