Днес внезапно почина председателят на Общинския съвет в Смолян Венера Аръчкова.

 Тя бе един от най-разпознаваемите общественици и професионалисти в Общинската администрация. Аръчкова бе заместник кмет на Община Смолян, след което оглави Общинския съвет, чийто председател бе до момента.

„Изказваме своите искрени съболезнования към роднините на председателя на Общински съвет –Смолян, Венера Аръчкова. Ще я запомним като енергична личност с ярко присъствие и като човек, който отстояваше принципите си.
Тя остави у всички нас неизлечим спомен за доброта, почтеност, човечност. Разделяме се с човек, когото дълбоко уважаваме като личност с безспорен обществен и политически авторитет.
Ще липсва… Поклон пред паметта й!“ – написаха колегите й съветници от ГЕРБ вместния парламент.

Днес ни напусна председателят на Общинския съвет в Смолян Венера Аръчкова, прекрасен и всеотдаен човек, колега, общественик и професионалист. С голяма болка посрещнахме вестта за нейната смърт. През годините Венера Аръчкова беше директор на финансовата дирекция в община Смолян, зам.-кмет от 2015 г. до 2019 г. , след което бе избрана за председател на Общинския съвет. През 2015 г. получи наградата за финансист-новатор от колегите й общински финансисти в цялата страна.
Венера Аръчкова не жалеше сили и енергия, за да работи в полза на община Смолян. Винаги усмихната и приветлива, посрещаше хората и решаваше проблемите. В такива моменти сякаш думите губят силата си и колкото и красиво да ги наредим, не е достатъчно, за да изразим цялото си преклонение пред личността с висок обществен авторитет. Добрите хора никога не умират. Дълбок поклон пред светлата и памет! Изказвам съболезнования на семейството и близките й!„, написа кметът Николай Мелемов.

Венера Аръчкова е родена на 9 октомври 1962 г. Бакалавър е по „Счетоводство и контрол“ и магистър „Финансов мениджмънт“ от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Притежава сертификати по „Международни счетоводни стандарти“. Била е управител на фирма и гл. счетоводител на дружество. Един мандат има като общински съветник. От 2011 до 2015 г. е директор на дирекция „ФСДБ“ в община Смолян.

През 2015 г. получи наградата за финансист-новатор от колегите й общински финансисти в цялата страна. Тогава тя представи презентацията си за община Смолян и постиженията на управляваната от нея финансова дирекция пред 450 финансисти от общините, данъчни експерти, счетоводители и вътрешни одитори, общински съветници от бюджетните комисии, кметове и председатели на общински съвети от страната.

Във втория мандат на кмета Николай Мелемов тя беше заместник-кмет с ресор финанси. От началото на третия му мандат е председател на Общинския съвет.

Поклонението ще започне в 10.00 часа на 19 май (четвъртък) в храм „Св. Висарион Смоленски“. Погребението ще е от 14 часа в гробищния парк на село Чокманово.

GlasNews изказва съболезнования на семейството и близките на Венера Аръчкова.