Две камери за видеонаблюдение в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Маказа“ показват в реално време трафика на пункта, съобщават от областната администрация.

Трафикът в реално време може да се проследява през платформата YouTube тук: камера 1 и камера 2.

Те са поставени по проект на администрацията. Целта им е туристите да могат да проверяват натовареността на движението на пункта, за да избегнат километричните опашки, да изберат най-подходящото време и маршрут за пътуване, което ще доведе и до по-малко пътни инциденти.

Скоро линковете за видеонаблюдение ще бъдат достъпни и на интернет страницата на Областна администрация Кърджали. Проследяването на трафика на живо е възможно благодарение на проекта SMS-СВА, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V – А, Гърция - България 2014-2020,  изпълняван в партньорство от областните администрации на Кърджали и Смолян. Уебкамера следи пътникопотока за Гърция и на ГКПП "Златоград – Термес", допълват от администрацията.

Припомняме, че в летните месеци натовареността на граничния пункт с Гърция значително се увеличава и по интензивност се нарежда на второ място след „Кулата“ с дял от около 20 процента от пътникопотока по българо-гръцката граница. Само през юли на пункта бе отчетен среднодневен трафик от около 6500 автомобила, 70 процента от които с чуждестранна регистрация.

Освен образуващите се километрични опашки, високата натовареност на пътя води и до множество пътни инциденти с ранени и загинали.