Трябва да се разследва дали някой не стои зад "Червения пират", отправял закани за убийства към магистрати.

Това коментира в ефира на Националната телевизия правосъдният министър в оставка Атанас Славов. По думите му историята за Червения пират "звучи почти екзотично".

"Трудно ми е да повярвам, че един човек, описван като психически неустойчив, сам си избира жертвите и пише съобщения, които са, меко казано притеснителни, те са силно обезпокоителни и стряскащи", заяви Атанас Славов.

Червения пират с първи думи, разкри с какво се занимава

В неделя Софийският районен съд остави в ареста т.нар. Червен пират. Мъжът е действал сам, предполага се, че страда от психично заболяване, което трябва да бъде диагностицирано, заяви преди дни директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков.

Министърът в оставка Атанас Славов коментира и новия новия Закон за съдебната власт, който вече е публикуван за предварително обществено обсъждане. Той посочи, че най-важните промени в него са независимост на съдиите, отчетност на прокуратурата, независимост на Инспектората към Висшия съдебен съвет, нови правила за конкурси и атестиране на магистрати, ограничаване на властта на прокуратурата до наказателния процес и ограничаване на възможностите за произвол на прокуратурата.

За ротацията на кабинета Славов каза, че уикендът със сигурност ще има интензивен процес на преговори, но най -важното е дали политическите субекти в парламента искат да продължат реформаторската програма и ангажиментите, които са поети, или ще предпочетат да се отиде на предсрочни избори. „Продължаваме промяната – Демократична България“ искат продължаване на реформата във всички ключови сектори, отбеляза той. В този геополитически контекст не можем да си позволим нов цикъл от избори и несигурност за страната, добави Атанас Славов.