Четири, пет кучета – завързани на синджири, без храна и без вода, измършавели и на прага на смъртта.

На такава грозна гледка се натъкват ловджии, тръгнали да обикалят местностите около великотърновското село Мерданя.

Там, на терен, те виждат оградено малко място, с няколко вързани на студа кучета.

"Даже нямаха сили да излаят, от страх се криеха в колибките си, сковани от дървени скари", разказа пред GlasNews Леонтин Леонидов – единият от авджиите, потресен от видяното.

"Развързах едното от тях, трепереше горкото, дадохме му малко хляб, защото ако му дадем повече, рискуваме да умре", допълни той.

Заедно с приятелите му от ловната дружинка твърдят, че кучешкият приют е бил стопанисван от жена, която събрала хиляди левове от дарения, направила уж нещо, което вече не мяза на нищо и оставила животинките в ръцете на съдбата – да спят върху бетона, на палети и дървени скари.

Местните хора чували, че от нея чужденци осиновявали животни, но не знаят дали някога и някой е взимл куче от нея. Знаят обаче, че пред дома й в Мерданя вечно има по няколко лутащи се животинки, за които някога тя е полагала грижи.

"Това явно е дело на бездушни, гадни хорица, които уж милеят за животинките, пък ги оставят да умират без хляб и вода. Гадно работа", заключи Леонидов.

И кметът на Мерданя твърди, че бездушието е главната причина за състоянието на кучетата в приюта. По думите му собственичката била отявлена природозащитничка, която обаче си оставала такава само на думи.

"Неколкократно съм й звънял, за да я питам за кучетата в приюта, защото тя не живее вече тук. В къщата й, която също е необитаема, има още много кучета, които обикалят гладни в селото и са опасни за хората, защото ръмжат и скачат", обясни пред GlasNews Марин Люцканов.

Кметът се опитал сам да реши проблема, като потърси услугите на правозащитници и ветеринарни специалисти, но те му искали между 80 и 120 лева, за да обезпаразитят само едно куче.

"Откъде да ги взема тези пари с този малък бюджет на селото, а кучетата са много", тюхка се той и твърди, че е с вързани ръце.

От кмета разбрахме, че приютът се държи от Миглена Джурова, преводач във военното предприятие "Аркус".

Самият той ни сподели, че многократно я е търсил, за да решат проблема като хора, но отстреща получавал или арогантен тон, или нежелание за комуникация по тази тема.

Опитахме и ние, многократните ни позвънявания останаха без резултат, а въпросната г-жа Джурова дължи отговори на въпросите, които изникват след видяното в "Приюта на ужасите".

Свързахме се и с фондация "Четири лапи", които обещаха да съдействат, за да може Мерданя да си отдъхне от нечовешкото отношение, довело до кучешките набези, а и за да бъдат прибрани животинките от приюта.

А ние от GlasNews гарантирано ще продължим да следим темата!