"Вероятно и днес очаквате да пиша, че всичко е спокойно. Почти е така, но един Шаро почна да лае - Шаро Видински. Системата за ранно предупреждение казва, че в област Видин става нещо - вероятно има огнище, което се опитва да се разрастне. Индикаторът за смяна на тренда там падна до 3.59 пъти под критичната стойност. Още не е болка за умирачка и може да се интервенира и да се успокои ситуацията".

Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook математикът на вече несъществуващия Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов.

По думите му моделът предсказва известно успокояване на обстановката. Но призова да се наблюдават внимателно тенденциите.
Проф. Витанов посочи още, че не се очаква повишаването на смъртността да се превърне в тенденция, а тъкмо обратното. Към момента има по 10-ина случая на ден, изчисли той. 

"Иначе другото е спокойно. Базовото репродуктивно число днес е 0.517, стойността е доста ниска. Това означава, че очакванията са обхвата на заразата да се свива до края наседмицата. Броят на активните случаи върви надолу към 10 000, каквито са и очакванията. Очаква се падане под 10 000 активни случая. Здравната система се разтоварва", добави още математикът.

Той обясни още, че индикаторите за смяна на тренда навсякъде без Видин имат високи стойности, което показва, че не се очаква да върлуват нови варианти на вируса на територията на страната.

"По разни канали валят искания - ама пиши за това, пиши за онова. Нямам време да пиша подробно и да отговарям на всички въпроси. Виждате, че ако се появи нещо, информирам веднага. Ама отношението починали към срещнали се с вируса в България било високо. Да високо е и за тази работа предупредихме с ген. Мутафчийски преди повече от година, че така ще стане. Тогава той беше оплют много, а аз по-малко. Чакам да видя какъв доклад ще излезе за причините за високата смъртност. Дотогава знаете - смятам индекса на позора. Днес той е S=17957:144 = 124.70. Смъртността е скочила 124.7 пъти от момента, в който бе отправено предупреждението. Няма как да се скрие, че е било отправено предупреждение. Диванната експертна армия тогава орева Вселената, че се плашат хората. 124 пъти увеличение, ама кой да слуша", коментира още проф. Витанов.

И завърши позитивно: "Положението по морето е спокойно, почивайте си. Не се съмнявам, че ситуацията във Видин бързо ще бъде стабилизирана. Съответните хора имат опит. Спазвайте елементарните мерки, ваксинирайте се и си живейте живота".