Шокиращи са мащабите, в които е действала мрежата на Нотариуса. Всеки ден излизат нови данни за упражнено влияние в съда и различни видове производства. Ако убийството на Божанов не се беше случило, дейността му щеше да продължи да се разпространява. Само прокуратурата може да внася обвинения, независимо какви комисии биват създадени. Разследването на ВСС може да осуети евентуални саботажи и замитания на информация. Ще съберем данни от широк кръг от дела. Това заяви съдия Атанаска Дишева от ВСС.

"Най-добрият начин за разкриване на престъпни мрежи е с вътрешен информатор. Поради различни причини, сред които и събуждане на съвестта, някои хора решават да говорят. От разчистването на сметки правовата държава няма да спечели, а само ще се заместват едни лица с други и дейността ще остане същата. Намерението ни е да установим в кои дела Божанов е бил страна или са инициирани по негови сигнали, за да се разследва влияние. Ще направим опит да изясним как е сменил рождената си дата и фамилното си име, защото няма как това да стане без съдебно решение. В СГС такова дело не е водено, но в районните съдилища е възможно да се случи при негласна договорка", коментира тя в ефира на Нова Нюз. 

По думите ѝ несъмнено трябва да се разследва и в прокуратурата. "Появиха се данни за много случаи, в които са били замесени прокурори и следователи. Прокуратурата трябва да ги отстрани. Вероятно следва да се започне от Борислав Сарафов. Трябва да се разследват обстоятелствата около снимката му с Петьо Еврото. Неубедително е да твърди, че е бил примамен от Гешев", коментира Дишева. 

"Има проблем в задължението за унищожаване на информация, придобита чрез специални разузнавателни средства. Затова имаме намерение да сезираме законодателния орган за промяна, която да осуети използването на данни от СРС в оперативни разработки - преди образуване на досъдебно производство. Изслушване на Сарафов безспорно е необходимо", категорична е тя.