Министерството на икономиката и индустрията, под ръководството на вицепремиера Корнелия Нинова, постави електронно табло пред сградата, за да могат гражданите да проследят цените на едро на стоките от първа необходимост.

Лидерката на Столетницата вече обяви, че идеята й е да води битка със спекулата.

Изненадващо обаче наред с яйцата, фидето, бялото саламурено сирене, маслото, млякото, млечните продукти с растителни добавки, киселото мляко, каймата, пилешкото, плодовете и зеленчуците, се оказа и "плодова ракия обикновена" - 0.7 литра, на цена от 10 лева.

"Правим това, за да бъдат информирани хората за реалните цени на пазара. Знаем, че има обективни обстоятелства за техния ръст, но внимателно следим да няма злоупотреби и изкуствено завишаване", настоя преди дни Нинова.

Разбираемо ли е за хората и каква е разликата между цените на стоките в супермаркета и на таблото?

Цените на едро се обновяват всеки ден. Румяна, която е пенсионер, успешно се ориентира в цената на продуктите, които е купила от магазина. Казва, че бюджетът й е 600 лв. на месец и успява да се справи.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, коментира пред bTV, че главната цел на таблото е хората да получат въпросната информация и да си направят добре сметката.

По думите му, ако видят равнище на цената, което не е реално, хората могат да не извършват покупката.