Да си творец в България не винаги е лесна задача. Изключително трудно начинание е упражняването на професиите, „хранещи“ душата. И докато културата и изкуството все повече отстъпват на заден план, един музикант все още не се отказва.

Историята на Слави вероятно няма да ви изненада. Той е цигулар и свири класическа музика. Някога е събирал публика в големите зали в страната, пътувал е и в чужбина. А сега – столичен подлез е неговото място за изява. За съжаление с публика, която бърза да отвърне поглед и рядко подхвърляща стотинки на мъжа.

Ето какво написа Борислав Борисов, който е разговарял със Слави и търси съдействие от добри хора:

„Това е Слави и свиреше толкова красиво, че можеш да го слушаш с дни. Аз по-красива музика от цигулка скоро не бях чувал. Хората го подминаваха, разбира се. Кой се интересува от красива класическа музика в днешно време? И то в подлез… Все едно не беше там… А аз седях и слушах и ми беше чак неудобно да прекъсна тази красива музика…

Приближих се до него. Запознахме се. Оставих му парички и очите му грейнаха. Тази искрена благодарност в очите лесно се чете. Имаше пуснато само едно левче вътре.

Казах му, че свири уникално. Той ми каза, че свири от над 50 години. Сега е на 58 - цял живот. Но хората не оценявали. Виждали го и си викали: “Къв е тоя тука в подлеза?”. Много тъжно ми стана от тези думи. Каза, че бил свирил в най-големите зали в България. Лятото пък свири в чужбина, но в България не може да си намери място за свирене и му се налага да свири в подлезите. Сега беше на бул. България и Гоце Делчев, но най-често свири в подлеза на мол България.

Опитал е да се свърже с много заведения и да свири като част от програмата на хората, но всичко му казвали, че си пускали музика от ютуб или някой DJ пускал музиката. И Слави се чуди как може живата класическа цигулка да се сравнява с музика от флашка.

Тъжно му е. Каза, че сега му е много трудно да свири, защото пръстите му замръзвали, но нямало начин. Като се здрависахме ръката му беше ледена… Адски тъжно ми стана, хора!

Каквото искате говорете, но такива уникални музиканти не може да свирят по подлезите, да ги подминават или да им хвърлят жалки стотинки.

Казах му, че ще пусна пост във фейсбук. Ако има мили хора, нека да помогнем да му намерим място за свирене - било то заведение или нещо друго. Каза, че много хора го познавали, така че сигурно бързо ще го открием и във фейсбук.

Много ми се иска да помогнем на този прекрасен човек… Слави, ти заслужаваш много повече от един продънен подлез!“

„Вчера през деня беше там, ако го заслушате, денят ви ще е супер позитивен, свири уникално, голям талант е!,“ коментира жена.