14-годишният Сашко от Перник и баща му Александър Цветанов се включиха в издирването на 17-годишната Ивана, която е в неизвестност от 6 дни. Сашко, както и Ивана предизвикаха вълна от съпричастност, а момчето изчезна на 11 ноември 2022 г. в гориста местност край Перник. Сашко беше откри на 19 ноември, 8 дни по-късно.

„Ние участваха в издирването на Ивана в неделя. Обясних му, че търсим едно момиченце и той ме разбра. Прекарахме целия ден там, търсихме в паркове, огледахме къщи, дворове…Случаят с Ивана е малко по-различен от нашия и тя може нарочно да се крие“, коментира Александър Цветанов. Той обяснява, че напълно разбира как се чувстват родителите на Ивана, защото той е бил в същата ситуация дни наред.

Кметът на Дупница: Ивана била натиквана в ъгъла вербално и невербално, защото е по-различна

„Това е нещо ужасно, по-лошо е и от смъртта. Напълно разбирам как се чувстват родителите, не мога да ги нападна. Аз по цели нощи обикалях в гората, в един момент ти е толкова затормозена психиката, че човек не знае какво върши. Аз ги разбирам напълно хората, защото те са изпаднали в жестока депресия“, каза още бащата на Сашко.

Той има намерение да направи фондация за Сашко, която да обучава специалисти за работа с проблемни деца. „Нашите специалисти, които са логопеди, психолози и ресурсни учители трябва правилно да ги обучаваме да работят с тези деца, а ние от своя страна също да се занимаваме повече с децата, да им се обръща внимание. Що се отнася до Ивана, аз имам усещането, че ще се намери жива и здрава, вярвам го. Имах същото усещане и когато Сашко изчезна“, заяви Александър Цветанов пред ИНФОМРЕЖА.

Психолог с версия за изчезването на Ивана

Издирването на Ивана продължава 6-и ден. Момичето изчезва на 22 февруари от училището, след като оставя телефона си в класната стая. Сигналът в полицията е подаден същия ден около 20 часа, като детето е обявено за общодържавно издирване.

Продължават и днес издирвателните действия по установяването на изчезналото момиче от Дупница. На терен са полицаи, жандармеристи, пожарникари, горски служители и доброволци, съобщават от полицията.