Село без училище стяга редиците и се готви за тържество по случай първия учебен ден. В двора на доскоро пустеещото школо в село Црънча ще се съберат малки и големи и ще отбележат откриването на спортната учебна година за новия местен клуб “Спартак”.

Училище “Васил Левски” в Црънча затваря врати преди 9 години. От тогава сградата пустее. През ноември миналата година жителите на селото бяха готови да излязат на протести, защото общинското ръководство на Пазарджик имаше намерението да обяви базата за продан.

Последва обаче остра обществена реакция и кметът Тодор Попов беше принуден да оттегли предложението си и да предостави имота на жителите на селото.

Црънчани запрятат ръкави. С доброволен труд и дарения е създаден спортен салон, в който младежи тренират всевъзможни спортове. Освен всичко има и треньори, а мястото е обявено за свободна от интернет зона по искане на младежите, разказват от “Дарик радио”.

Стопанин на сградата в момента е спортен клуб “Спартак”. Той получава правото да се грижи и ремонтира старото училище след заповед на селския кмет Евгени Атанасов. Така заедно с доброволци спортният клуб устава да преустрои гимнастическия салон и да го превърне в тренировъчна зала за младежите в Црънча.

Предстои спортната учебна година да бъде открита утре на официално церемония. Тържеството ще започне в 11 ч., а в програмата са включени изпълнения на малчуганите от детската градина, певческата група и танцовия състав към читалището. Има и атрактивен елемент – спортни демонстрации с участието на Кирил Вълчев-Скалата, футболен клуб „Бенковски“ и други=