Поредица от двустранни срещи проведе министърът на вътрешните работи на България Калин Стоянов в Люксембург.

Той се срещна с изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол и й благодари за последователната подкрепа за страната ни в услията й за присъединяване към Шенген. Министър Стоянов увери, че България ще работи активно, за да стане част от пространството до края на годината.

“Може да разчитате на нашата подкрепа за Шенген”, заяви Катрин де Бол.

Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Европол и отбелязаха, че през последните години то се е засилило. “Сигурни сме, че и занапред ще продължим в този дух”, отбеляза министър Калин Стоянов.

Той подчерта, че страната ни работи активно по противодействието на нелегалната миграция, трафика на хора и наркотични вещества, както и прането на пари. “Имаме поставени високи цели в противодействието на неистинските парични знаци”, отбеляза още той.

Двамата обсъдиха и общите стъпки по противодействие на нелегалната миграция.

В срещата участваха още заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Николов и директорът на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ старши комисар Валентин Костов.

Министър Калин Стоянов се срещна и с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс. “България високо цени дългогодишното сътрудничество и подкрепата, която получава от Фронтекс за справяне с трансграничните престъпления и повишаване ефективността на връщанията.”, заяви министър Стоянов.

Той отбеляза, че наскоро придобихме нов гранично-полицейски кораб, чието участие в оперативни дейности на Фронтекс е планирано за четири месеца в края на 2023 година.

“Професионалният ни контакт е на отлично ниво. Отношенията между българската Гранична полиция и Фронтекс са пример за това как агенцията и държавите членки могат да си сътрудничат”, каза изпълнителният директор на Фронтекс.