Бързата информация до всички служби е била в основата на това да бъде спасено 4-годишното дете, което снощи изчезна в гориста местност край Радомир. Това обясни директорът на ПСС Емил Нешев.

Акцията за броени минути обедини силите на полицията, доброволци и планински спасители.

„За много кратко време се оповестиха всички служби, които имат отношение – полиция, Пожарна безопасност и защита на населението, ПСС и спасителният отряд в Перник. Активизираха се доброволци. И наистина нещата се случиха много бързо”, заяви Нешев в ефира на Нова.

2 км изминало само детето, изчезнало в гора края Радомир

Миналата година по данни на ПСС е била рекордна по брой проведени спасителни операции. Според Нешев причините са, че все повече хора излизат в планината.

„Опитът помага на хората да не попадат в такива ситуации. Затова съветваме тези, които са с по-малък опит, но имат голямото желание, да ползват съветите на планинските спасители и опита на планинските водачи. Има значение дали е летен, или зимен туризъм”, обясни той.

Нешев коментира, че през зимата снежните условия се променят непрекъснато. „Трябва да се изчаква, да се следи какво се случва в планината. Това изисква време, опит и знания. Един от най-големите проблеми на зимната планина са лавините. За да се предпазим от тях, трябва просто да сме много опитни, да знаем и да се научим. Има курсове, посещавайте ги, хора. Много е важно и е много ценно”, каза още той.