Народното събрание гласува в понеделник приемането на промените в Закона за защита от домашно насилие, с които "интимната връзка" се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак, а жертвите получават същите възможности за закрила.
 
Три са измененията в Закона за защита от домашното насилие, гласуван  в пленарна зала, а така защита от държавата могат да търсят хора, които са били 60 дни в интимни отношения.

Ситуацията обаче отключи разнопосочни реакции в обществото. Докато експерти считат, че промените ще породят проблеми, граждани реагираха с огромна доза шега на срока за интимните отношения, регламентиран в текстовете.
 
В социалните мрежи заваляха коментари, иронични постове и дори мнима "молба" до "Регистъра за интимни отношения". Тя се разпространява във Facebook, където буди вълна от критики, а граждани допълват своите шеговити предложения.
 
Вижте пълния текста на мнимия "документ", разпространен в социалните мрежи:
 
 

Окончателно! Депутатите вкараха „интимна връзка” в законодателството


"Според мен трябва да има изискване договорът да е нотариално заверен или подписан от двете лица с електронни подписи",
къде на шега, къде сериозно пише Асен М.
 
"Какви са тия глупости... Всеки насилник, над който и да е ако употребява насилие си търпи последствията. Кратко и ясно", коментира Роза Л.
 
"А за заварено положение трябва ли да се подписва?", чуди се Ваньо У.
 
"Завареното положение е до изтичане срока му на годност. После, ако евентуално се поднови. Сори, но по новите правила", иронизира Елфида Г.
 
"Абе, тези наши депутати пращят от акъл. Чак им прелива", заключава столичанка.
 
"Текстът преди подписа да бъде заменен с "Участник 1" и  "Участник 2". При повече от двама участника да бъде прикрепен списък на участниците, както и дата за начало и край на участие. Ако между две лица, които са в "интимна връзка" с трето лице възникне физически спор, то той да бъде уреждан от ЗЗДН като взаимосвързани лица по косвена "интимна връзка", предлага Йордан Г.
 
Припомняме, че депутатите прекъснаха лятата си ваканция и се събраха извънредно след законодателната инициатива на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, провокирана от бруталното посегателство срещу 18-годишната Дебора в Стара Загора. Момичето бе обезобразено с макетно ножче, а основен заподозрян е нейният бивш интимен партньор Георги Георгиев.
 
Експерти коментираха, че дефиницията „интимна връзка“ не е пълна и може да породи само спорове. Като допълват, че не става ясно каква е целта на въведените цифрови измерения.  С решението защита да имат само двойките мъж и жена пък ще се увеличат делата в Европейския съд по правата на човека, твърдят магистрати, защото това изменение отделя еднополовите двойки.