След часове дебати и удължаване на заседанието депутатите приеха гаранции за защита от домашното насилие, като замениха термина „фактическо съпружеско съжителство” с „интимна връзка”.

Народните представители подкрепиха предложението лицата, които са или са били в интимна връзка, независимо дали споделят едно домакинство, също да могат да търсят защита при евентуален тормоз от страна на половинката. Фокусът е върху предоставянето на защита срещу насилие, когато са налице интимни взаимоотношения, предаде Нова тв. Със законодателните промени се разширява кръгът на лицата, които могат да търсят бърза и ефективна защита срещу насилие.

Какво предвиждат и промените в Наказателния кодекс

При лека телесна повреда - до 2 години затвор и глоба до 1000 лева.

При повторно провинение на лека телесна повреда да има минимум 3 месеца затвор, предлагат от „Възраждане”.

Заложено е да се увеличат наказанията при средна телесна повреда. Така максималното да бъде до 8 години затвор, а не 6, както е досега.

В Закона за защита от домашното насилие се въвежда нов термин – „интимна връзка”. Така лицата ще имат право на защита при упражнено върху тях насилие.

Още в началото на дебата неяснота предизвика определението на понятието „интимна връзка”.
 
„Управляващата сглобка използва трагедията на едно момиче в Стара Загора, за да се опита да си измие отвратителния съюз. Искам Кирил Петков да ми обясни как се чувства неговият подпис до този на Бойко Борисов и на господин Пеевски. По вашето предложение за интимна връзка - вие с Пеевски и с Борисов сте в интимна връзка”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

„Моля, господин Борисов, тъй като сте единствен от вносителите в залата, а сте се подписал и на първо място в списъка, излезте и дайте обяснение на тази интимна връзка. Коя е трайна, коя не е трайна, сексуалната трайна ли е? Явно първият в тази интимна коалиция е господин Петков”, добави Георги Свиленски от БСП.
 
Да отговори на атаките излезе Надежда Йорданова. Тя даде и дефиниция на определението „интимна връзка”. „Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Отношение с продължителност поне от 60 дни”, посочи тя.

„60 дни - откога започват? От първата среща или от първия сексуален, евентуално, контакт. И това веднага навежда на втория въпрос, тъй като в дефиницията присъства и сексуален контакт, значи ли, че трябва да има видеорегистратор, който да доказва този контакт, или ще се вярва само на декларации”, попита Андрей Чорбанов от ИТН.

От „Възраждане” поискаха и нова поправка. „Да посочи ясно, че двамата партньори от различен пол са на такъв етап от своите отношения, който предхожда фактическото съпружеско съжителство. Доказването е по три начина. Оглед и освидетелстване е едното, експертиза е вторият начин, третият - чрез свидетели”, посочи Петър Петров.

„Аз ще ви кажа защо искат да са 60 дни. Това е от личен опит. Защото вчера станаха 60 дни от тази коалиция. И понеже те са жертва на домашно насилие в тази интимна връзка, вече могат да обосноват след 60 дни какво се случва”, добави независимият депутат Радостин Василев

„Обществото даде ясна заявка - "нито една повече". Днешният дебат обаче показва колко незряло, колко лимитирано и колко просташки се мисли в тази зала”, категоричен е Кирил Петков от ПП-ДБ.

След споровете в Закона за защита от домашното насилие, дебатите продължиха и с промените в Наказателния кодекс.