Кадрите с насилие, в които охранители от компанията „Брадърс Секюрити“ упражняват агресия над пациент пред пловдивската болница „Св. Георги“, обиколиха интернет и телевизионните канали.

Според предварителната информация гражданин на Великобритания издъхнал в здравното заведение преди три дни при неизяснени обстоятелства. Бил приет в Спешното отделение, където са го прегледали и му включили система. След това лекарите го изписали. При опит да влезе отново обаче, защото се почувствал зле, бил наобиколен от екипи на охранителната фирма. Охранителните камери на входа са заснели как мъжете в униформи пресичат опитите на чужденеца да влезе обратно вътре. Те го блъскат, удрят, а единият го хваща и с един удар го запраща на земята. Сцената се разиграва пред десетина души, които явно са на свиждане на свои близки. Няколко часа по-късно обаче той умира. По първоначални данни от инфаркт. 

С действията охранителите са му попречили да получи медицинска помощ, а е възможно и да е получил телесна повреда, която да е довела до фаталния изход, но това ще се доказва от експертизите, които се очаква да бъдат назначени.

Четирима от охранителите са били задържани за 24 часа по член от Наказателния кодекс за „нанесена телесна повреда от длъжностно лице“.
Хора, близки до разследването се опасяват, че над действията на охранителната фирма ще бъде разпънат чадър, защото има твърдения, че тя е близка със съветник на президента и бивш главен секретар на МВР.
 
От „Брадърс Секюрити“ излязоха с позиция пред една пловдивска медия, в която се казва, цитираме:
 
„При пристигане на място охранителите установяват лице в явно нетрезво състояние, лош външен вид, изразяващ се в замърсявания по тялото и дрехите от човешки фекалии и урина, което лежи на земята на около 20 метра от входа на спешния център на болницата.“
 
В коментари под публикациите за случая хора задават въпроси „означава ли, че ако си с лош външен вид, не трябва да бъдеш допуснат в лечебното заведение или според някакъв правилник на охранителната фирма, за да си пациент, трябва да имаш специален дрескод?“
 
Става ясно още, че фирмата е сключила договор за 1 милион и 600 хиляди лева през месец май за охрана. Предишният договор с фирмата е сключен по време на служебното правителство, назначено от Румен Радев. 
 
От кадрите се вижда, че починалият англичанин е слаботелесен, в лошо здравословно състояние и на ръст по-нисък от този на охранителите. Тук хората задават въпроса кое налага служителите на „Брадърс Секюрити“ да бъдат толкова агресивни спрямо него.
 
От охранителната фирма казват още в своята позиция, изразена само в една  конкретна медия, че: „от охранителите е поискано съдействие от служителите на спешна регистратура да не се допуска лицето до лечебното заведение, тъй като му е оказана медицинска помощ и той вече е изписан. Нарушителя се е държал арогантно, използвайки нецензурни думи и обиждайки охранителите на английски език.“. Край на цитата.
 
От лечебното заведение обаче видимо се разграничиха от действията на фирмата, защото назначиха вътрешна проверка и излязоха с позиция, в която казват:
 
„Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив е образувала вътрешна проверка в лечебното заведение заради починал мъж с английски произход. Със заповед на изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов е назначена комисия, която разследва случая и проверява медицинската документация. На органите на реда са предадени всички записи на видеокамерите относно инцидента.

Изпратено е писмо до управителя на охранителната фирма за незабавно обяснение и мерки. Образувано е и досъдебно производство. След неговото приключване и излизане на резултатите от проверката, ще бъде дадена подробна информация за нейните резултати“

С позиция излязоха и от прокуратурата:

„Образуваното досъдебно производство се наблюдава от Районна прокуратура - Пловдив. Изясняват се всички факти и обстоятелства, които имат връзка с настъпилата смърт на лицето.“, казват от държавното обвинение.