За възможни протести на таксиметровия бранш във Варна, Бургас и Велико Търново заради неспазен ангажимент на правителството за облекчаване на данъка върху таксиметровите услуги, предупреди в коментар за БТА Красимир Цветков, председател на Националния транспортен синдикат.

Има напрежение в Бургас, Варна и Велико Търново, посочи Цветков и обясни, че причината е данъкът върху таксиметровия превоз на пътници. В момента се водят разговори между таксиметровите организации в съответните градове. Ако има протести, те ще бъдат организирани съвместно навсякъде, посочи Цветков. Той информира, че във Велико Търново общината събира 500 лв. данък, във Варна - 690 лв., а в Бургас - 650 лв. Цветков каза, че по време на съвместния протест на транспортния и ресторантьорския бранш през септември служебният вицепремиер Гълъб Донев и министърът на транспорта Христо Алексиев са обещали финансови облекчения за бизнеса, в това число и на таксиметровия, с приемане на минимален размер на данъка за таксиметрова дейност от 300 лева.

Правителството пое ангажимент, че това ще бъде направено, както през миналата година, когато със Закона за бюджета беше прието общините да бъдат компенсирани от държавния бюджет за разликата в данъка. Столичната община е единствената община в България, която с решение на Столичния общински съвет от 28 октомври прие данъкът за такситата да бъде 300 лв. за 2022 г. , като очаква разликата от 550 лв. до пълния данък /850 лв./ да бъде компенсирана от държавния бюджет. СОС прие обаче това решение под условие. Ако не бъде компенсирана от бюджета, разликата ще бъде дължима от таксиметровите превозвачи до 31 декември 2022 година и това е много важно, подчерта председателят на таксиметровия синдикат. Той изрази съжаление, че останалите общини не са приели такова решение и към настоящия момент събират пълния размер на данъка. В тези общини няма абсолютно никакви действия в посока облекчаване на този данък, каза Цветков.

Според него правителството е трябвало да разговаря с Националното сдружение на общините за приемане на решения на общинските съвети за намаляване на данъка. Сдружението обаче не е предприело последващи действия към самите общини и те събират пълния размер на данъка. Няма никаква гаранция, че и в София няма да се наложи довнасяне на данъка от таксиметровия бранш, коментира Цветков. Той информира, че вече от един месец е в ход кампанията за издаване на разрешителни за такситата от страна на общините. Данъкът върху таксиметровия превоз на пътници се плаща авансово, тоест сега се плаща данъкът за 2022 година, уточни Цветков