Пост на карловец в социалните мрежи предизвика едновременно носталгия и възхищение, но и тъга. Хората от снимките са на изчезване. И колкото и да им се радваме и да сме респектирани от неуморната им енергия и трудолюбие, няма как да не си даваме сметка, че скоро героите от поста на Росен Методиев няма да има с кого да бъдат заменени...

"Леля Иванка - 76 г., леля Радка (Сушица) - 68 г., леля Йовка - 66 г., леля Мария - 66 г., бай Петър - 72 г. и Добрин - 60 г. Бъдещето на розобера в Карловския край! Всеки ден берат рози до изнемога, а някои от тях след това си доработват с бране на череши. Истинските царици и царе на розата!

В това време млади момци и моми, незнайно защо наречени абитуриенти, смело източват семейния бюджет и бодро крещят по площадите "1, 2, 3 ...". Все пак похвално, броенето до 12 е вероятно единственото полезно нещо, което са научили за 12 години в родното училище", пише карловецът.

Вероятно не всички са съгласни с крайната позиция на мъжа по отношение на младите "момци и моми". Както е ясно, че не всички Царици на розата са "разни момета, въртящи дупета около властимащите и целящи медийна изява", както смятат коментиращи. Така или иначе, розоберачите от Карловско - дори без царски корони, са истински:

"Това са хора, които са научени на труд още от детска възраст. Да са живи и здрави - РЕСПЕКТ! Жалко е само, че държавата не им е подсигурила достойни пенсии, за да могат да се наслаждават спокойно на старините си, а не да продължават да работят, за да изкарат някой лев отгоре..."

"Г-жа Йовка Зоева, любима учителка на десетки дечица в с. Дъбене. Здрави да са всички трудолюбиви хора!"

"Да са живи и здрави розоберачите! Лошото е, че тези хора са на изчезване и няма с кого да бъдат заменени!"