Казусите с украинските бежанци, настанени в България, разделиха хората. Хиляди ги подкрепиха в нужда, някои съжалиха, други прецениха, че държава направи достатъчно и нямат нужда от допълнителна помощ.

Една история от плевенско училище разкрива детското отношение по проблема.

"Заснемайки сесията за албумчета на 4Б клас от НУ "Патриарх Евтимий" аз попаднах на страхотна история, която заслужава да бъде казана публично. В класа на г-жа Милена Иванова 4Б e било прието детенце с името Коваленко Радион от Буча Украйна на 9 години като в тяхната образователна система учи в 4 клас.

По думите на г-жа Иванова той е много сърдечен, много усмихнат /нещо което и аз видях и усетих/ и много добър.  Децата от 4б са го приели с голяма радост и са оказали невероятна подкрепа. Дете от класа - Георги Трифонов, което е събрало парички за рождения си ден с цялата сума е закупило продукти от първа необходимост за семейството на Ради. Адмирации за него и родителите му!  Много деца и техните семейства закупуват чисто нови дрехи макар майката да не иска да ги приеме, докато бащата в същото време е доброволец на фронта в Буча. Ради много е тъгувал за своето куче, но леля му е успяла да го спаси от бомбата, която е разрушила целия им дом им. 

Майката се казва Кристина, с висше, но се е хванала и работи като маникюристка в салон до МУ- Плевен. Всички деца са му станали приятели и всеки ден децата като правят сандвичи всъщи се редуват да правят сандвич и за Ради. Всички 4ти класове са събрали пари за да може Ради да отиде на Зелено Училище с тях. До скоро когато са минавали самолети покрай 6 май се е страхувал от самолетите и криел, но сега вече е спокоен. Седи на единичен чин, но друго дете си е събрало чина с него за да не се чувствам сам!  Аз останах без думи когато разбрах за всичко това! Ради получава подарък от мен снимките и албумчето за спомен!", пише фотографът Verus Veritas в социалната мрежа.

Той завърша разказа си, изразявайки надежда, че с такива деца бъдещето на България ще е добри ръце.