В навечерието и по време на Черния петък в интернет са активни множество измамници, които организират фалшиви продажби, предлагат подаръци, сертификати, въображаеми лотарии и други подобни. Как да разпознаете и избегнете измама в този еуфоричен ден?

Според Obozrevatel трябва да бъдете внимателни и предпазливи и задължително да се придържате към определени правила за онлайн покупки, за да защитите както парите в картовата си сметка, така и дори електронните портфейли.

Проверка на продавача

На първо място, казват експертите, по-добре е да се свържете с продавач, на когото имате доверие или да проверите, преди да предплатите за продукт или услуга. Разбира се, по-добре е да платите с наложен платеж при тези, от които купувате нещо за първи път. Между другото, ако домейнът на онлайн магазин е на месец или дори по-малко, по-добре е да не купувате стоки през него. Има голяма вероятност сайтът да е създаден специално по време на продажби за лесни пари.

Фалшиви отстъпки

В навечерието на подобни търговски промоции, според експертите, измамниците изпращат множество реклами по всички възможни канали за комуникация. В същото време те искат поне малко авансово плащане, но след това изчезват заедно с парите.

Безплатни подаръци и "интересни" оферти

За да получат някакъв вид бонус в Черния петък, измамниците, според експерти, предлагат да попълните формуляр с лични данни и да посочите телефонен номер. Но тогава те могат да използват това за измами, например с банкови карти.

Фалшива лотария или конкурси

В тази схема, пише изданието, измамниците канят желаещите да участват в лотарии с изгодни награди, състезания с добри подаръци и други подобни. Но те искат да платите за участие в такова събитие и след като парите напуснат сметката, те изчезват.

Абонамент за популярни услуги

Обикновено говорим за услуги, които винаги се търсят - мобилни комуникации, предоставяне на интернет и т.н. Измамниците, както се казва в медията, предлагат да платите определена сума за достъп до услугата, но също изчезват от хоризонта.

Основни правила за безопасност:

През деня проверявайте баланса на покупките с банкова карта;

внимавайте с всякакви обаждания от непознати телефонни номера;

установяване на допълнителна идентификация;

използвайте само доказана Wi-Fi мрежа;

изтегляйте само официални мобилни приложения;

Не се хвалете с онлайн покупките си.

Черен петък - какво знаем

Традицията на гигантските разпродажби в така наречения Черен петък се заражда в САЩ, но бързо завладява всички краища на света. Затова и с нетърпение чакаме последния петък на ноември, за да си купим това, което наистина искаме, и то на прилична според нас цена. Тази година Черният петък се пада на 24 ноември.