Често ставаме свидетелите на безразсъдното и нетолерантно отношение на шофьорите. С това отношение обаче те подлагат на риск пешеходците.

Радостина Генева се обърна към шофьорите, като в социалната мрежа Фейсбук тя призова да бъдат търпеливи, когато спират пред пешеходните пътеки, а като причина изтъкна - белите линии на "зебрата" са хлъзгави.

"Така и така сте спрели и сте дали предимството на пресичащите, ами изчакайте няколко секунди повече преди да дадете газ", написа Радостина.

Жената пише още, че има доста случили се инциденти с подхлъзнали се пешеходци. "А съм сигурна, че никой не желае да попаднат под неговите гуми", допълни още тя.

"Всеки бърза за някъде, но не всеки може да върви бързо!", категорична е Генева, която в края на публикацията отново призова шофьорите да бъдат съобразителни и да имат желязно търпение. Тя оправи и пожелание - безаварийно шофиране и весели празници.

Постът на жената е споделен в габровска Фейсбук група, но се отнася за всички шофьори в населените места. Тереза Дечева, коментираща публикацията, обаче отбелязва, че в Габрово са най-нетолерантни шофьорите към пешеходците.

Моторист замалко да отнесе пешеходци! На два пъти падна, каската му виновна

"Имам чувството, че като видят човек на пешеходна пътека им прави кеф да дадат газ и да минат преди него. Особенно таксиметровите шофьори са ужас, те никога няма да спрат и винаги ще минат преди тебе", споделя Тереза.

Според Симеон Стойков, водач на МПС, повечето пешеходци имат ниска или нулева култура на пресичане. Той обаче не се обосновава, защото: "Ако започна да изреждам ситуации, ще усъмнем!", коментира Стойков.

Относно белите ленти на зебрата - Катерина е на мнение, че те са хлъзгави, защото боята е некачествена.

"Колега си счупи крак на мокра пешеходна пътека. Mаркировката трябва да е зле, за да се усвоят парите за "освежаване". Ако е качествена, отидОха.", написа Катерина.

Невена Пенева също потвърждава за проблема с хлъзгавата пътна маркировка. Ето какво написа тя:

"Много правилно го казахте! Аз съм шофьор от 2005г., също така съм същевременно и пешеходец. За мен шофирането е удоволствие, както през лятото, така и през зимата, винаги съм зад волана. Старая се да съм толерантна и давам път на пешеходците и много пъти бивам освиркана, че давам път и спирам! Бъдете хора! Понякога в големия трафик около спортната зала и СУ" Райчо Каролев" (в Габрово) рядко хората дават път - няма да закъснеете, ако пуснете отсрещната кола, която се опитва от минути да направи ляв завой и да се включи в движението или просто да спрете на пешеходците."

Снимката е илюстративна.