Зъболекарят на затвора в Пловдив Цветан Иванов е бил уволнен със заповед на Министъра на правосъдието. Причината е, че медикът е подал фалшив сигнал за бомба в Бургаския затвор, докато е бил пиян. Това става ясно от решение на Пловдивския административен съд, където уволненият служител е оспорвал санкцията си, предава TrafficNews.

Дисциплинарното наказание с което е прекратено служебното правоотношение е от 30 март тази година. Пред магистратите зъболекарят искал да се отмени заповедта, като твърдял, че дисциплинарно наказващият орган неправилно е приел, че постъпката му е тежко нарушение на служебната дисциплина по смисъла на Закона на МВР, и че не са налице достатъчно и категорични доказателства, че именно той е извършил нарушението.

В кориците по делото се казва, че в докладна записка от 05.10.2022г. от началника на затвора до главния директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” е отразено, че в бюлетина от 04.10.2022г. присъства служител на Затвор Пловдив, за който е установено, че на 04.10.2022г. е извикан в Четвърто РПУ при ОД на МВР Пловдив за снемане на показания и даване на обяснения за проведен разговор и подаден от него сигнал на тел. 112 за поставена бомба в Затвора в гр.Бургас. Установеното е потвърдено с докладна записка от доктора, в която същият сочи, че на 04.10.2022г. около 04:00 ч. е позвънил на тел.112, тъй като е имал задух, астматичен пристъп и е употребил алкохол. Зъболекарят обаче твърди в докладната записка, че няма спомен за проведения по телефона разговор. Същият ден, около 15ч, Иванов бил извикан от служители на Четвърто РУ при ОД на МВР Пловдив да даде показания и обяснения по случая.

С оглед така установеното дисциплинарно нарушения разследващият орган е отправил предложение до Министъра на правосъдието спрямо служителя да бъде потърсена дисциплинарна отговорност като му бъде наложено дисциплинарно наказание „порицание“ за срок от една година, но въпреки това лекарят бил уволнен.

Искането му за отмяна на заповедна за уволнение било отхвърлено от Административния съд преди дни. Зъболекарят е осъден и да плати сумата от 100 лева - юрисконсултско възнаграждение като разноски по делото.

Решението на Административен съд – Пловдив не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд.