Случай на показно безхаберие споделиха столичани във Фейсбук. На снимки, заснети в тролейбус №11 в квартал "Красна поляна", може да видим млад мъж на видима възраст 18-20 години, който спокойно е запалил цигара.

Момчето пуши в ъгъла на превозното средство, в което се виждат озадачени пътници. Отделен въпрос е и другото му нарушение - той пътува без задължителната предпазна маска.

Постъпката бързо му носи печална слава, а поста с "подвига" му е коментиран от стотици едва за няколко часа. Наглостта му масово е осъдена и за съжаление носи тъжни констатации за родната действителност.

Вижте мненията на софиянци:

"Всичко е свободно вече, за съжаление няма закони които да стопират простотията. Ако се направи забележка или си наранил личното пространсво на наглеците, или ще ти посегнат. Каквито са родителите, такива са и децата. Държавата ни е болна от беззаконие, безхаберие и наглост. Лек НЯМА...", смята В. Йончева.

"На тати малкият класически ганьовец с чантичка и шанцинг. Пускам сълза!", отбелязва С. Зелев.

"Тук някой хора много се смеят нека младежа да го направи в други столици примерно Берлин, Париж Лондон или Мадрид точно за 24 часа ще бъде осъден в Европа българина спазва законите в България се прави на велик кой съм Аз", смята К. Костов.

"Оставете момчето, така се става мъж", шегува се Б. Ладжов.

"Малииии, че и без маска, много нагъл", добавя В. Кикярков.

"Явно това е новата мода сред тъпите ко*елета - да демонстрират колко не им пука от нищо, като пушат в градския транспорт", И. Баров.

"Когато човек няма с какво да се почувства значим, опитва да го направи така! Нещастен и комлексиран младеж! Тъжна история!", коментира Г. Величков.

"Bad boy 21-ви век. Сигурно е ваксиниран срещу ценности", заключава не без ирония Я. Янева.

"Е, човека е на прозореца в края", шегува се Р. Данаилова.

Каквато и да е причината накарала момчето да запали цигара в тролейбус, тя показва пълен непукизъм към обществените норми.

За съжаление в България това е често срещано, а проявленията са различни - от нагло паркиране, през изхвърляне на боклука навсякъде, до кражби и тн.

Може би апатията, която  се проявява към малките нередности и е станала част от действителността ни, е позволила на този млад мъж да реши, че може да си запали цигара и да знае, че реакция няма да последва. Може би, но дали е така не може да знаем.

Снимки: Забелязано в София