Ето какво отношение прояви един софийски ватман към човек в инвалидна количка.

За грубо отношение от шофьор на трамвай сигнализира Велизар Чакалов в социалната мрежа Фейсбук. Той е споделил видео, на което виждаме как софийският ватман крещи на пътник, който иска да ползва рампата, за да качи в трамвая инвалид. "Ако си сам - пак не можеш да се качиш. К`во отношение искаш от мене", вика с цяло гърло шофьорът на трамвая.

Невъзпитаното отношение на ватмана съвсем очаквано предизвика вълна от реакции в мрежата, а човекът, публикувал видеото, съжалява, че не е успял да заснеме повече. Той споделя, че след пристигането му на спирката, ватманът крещял с всичка сила и категорично отказвал да пусне рампата.

Коментиращи във Фейсбук са на мнение, че шофьорът незабавно трябва да бъде отстранен от длъжност.

"Такива са в повечето случаи! Един ден аз се качвах, а баща ми след мен. Малко се забави с качването, защото вече е възрастен, а шофьорът щеше да го затисне с вратите. Естествено аз се развиках дали вижда, че има човек на вратите, а той започна да ме псува Отвратителни са повечето, нямат нито човечност, нито някакво елементарно възпитание!", пише Неда Коларова.

"Ако бяхме нормална държава, този ватман щеше да е безработен още преди да е довършил това, което каканиже!", в това е категорична Цецка Игнанова, която споделя, че в момента е в Сидни и ползва градски транспорт. Там не е видяла и един ядосан шофьор.

"Никой не става до вратата, за да чака да му дойде спирката, забранено е, защото се пречи на водача и пътника може да отнесе сериозна глоба. Автобусите спират на спирка, ако има за слизане (натиснат бутон "Стоп"). Хората не бързат. Стават от седалките тогава, когато автобуса спре. Има много инвалиди, които сами се придвижват в града, возят се в градския транспорт, ходят на пазар. Средата е достъпна и удобна. Задължение на водача е да помогне на човека в нужда да се качи и, ако е необходимо, да го обезопаси. При слизане е същото. Шофьорите спират близо до тротоара и снижават автобуса до нивото на бордюра (хидравлика), за да може на всекида му е удобно да слезе/да се качи. Абсолютно забранено е да се паркира в зоната на автобусните спирки. Глобите са чудовищни. Толкова ли е трудно доброто да се въведе и у нас? Всеки, който иска да работи в градския транспорт да минава на психотест и обучение. Да не се назначават Сульо и Пульо, а да има подбор по пригодност. И тук шофьорите са от всякакви националности (има и българи), но стриктно спазват правилата, защото в противен случай ще си изгубят работата.", добавя още Игнатова.

Вижте видеото тук: