Този апел е насочен към всички велосипедисти, които изкачат на пешеходните пътеки. И не само...

Апелът е насочен и към всички родители, на които децата им карат тротинетки. Диана Трендафилова пише в социалната мрежа Фейсбук, че преди дни две деца, които са били около 10-годишни, са изкочили засилени с тротинетките на пешеходната пътека в Пловдив. Шофьорката е карала автомобила си бавно и внимателно, което вероятно е предотвратило инцидент, но тя вметва, че децата трябва да се научат, че се слиза и се бутат тротинетките, като преди това се оглеждат.

"Аз също съм родител и детето ми знае как да пресича, но тези деца категорично не знаеха!", пише Трендафилова.

Жената се обръща към родителите, като ги моли да научат децата си как се пресича платното за движение по пешеходните пътеки.

"Бъдете внимателни на пътя и като пешеходци и като шофьори! Всички имаме семейства и ни чакат да се приберем живи и здрави!", добавя още Диана. С публикацията си тя се надява родителите, които пускат по пътищата децата си без надзор, да обърнат внимание и да си влязат в задълженията.

Ваня Георгиева отбелязва в коментарите под поста, че възрастните са много по-зле от децата. "Сигурно 70% от децата спират, оглеждат се и тогава преминават. Има обаче много възрастни, които са безрасъдни и изобщо не ги интересува коли ли има, хора ли, за 2 секунди преминават и то точно за толкова става белята. Няма спирка, няма оглеждане, нищо! Всеки си мисли, че на пътя той е с предимство, да не говорим за всякакви други ситуации, които се получават между шофьорите при преминаване през нерегулирано кръстовище! Масово и шофьорите не знаят правилата за движение. Докато всеки си мисли за себе си и на него да му е добре, така ще е... Докато няма правила, които да се спазват, и ред, които да се вътворява, докато книжките се дават ей така, защото някой дава пари, това е положението. Слагаме по още един чифт очи и се надяваме колегата до нас да знае какво прави.", пише тя.

Законът гласи:

Велосипедистите трябва да преминават пешеходната пътека пеша, трябва да слязат от велосипеда и да преминат като пешеходци, защото другото е изключително опасно.

Родители, обърнете внимание преди някой да е почернил нечие друго семейство