Добричанка се обърна към всички родители, които имат момчета, които обикалят из града с велосипеди.

Инцидентите с велосипедистите се увеличават с всеки изминал ден, някои са фатални, а при други пострадалите се разминават с леки ожулвания. Това е поводът Вероника Чалъкова да се обърне с най-добри чувства към всички родители, които имат момчета, които обикалят из Добрич с велосипеди. 

"Скъпи родители, обърнете внимание на децата си", написа Вероника. Тя споделя, че за пореден път е видяла как група момчета, засилени с колелата си, прескачат стълбите пред магазин "Лили" до хотел "Добруджа". 

"Има достатъчно преминаващи пешеходци, на които могат да налетят, а не дай си Боже да изскочи някое детенце пред колелото, ще го убият на място!", категорична е Чалъкова.

Жената е на мнение, че има достатъчно места в парка, на които младите велосипедисти могат да упражняват уменията си за скокове.

"Обърнете внимание преди някой да е зачернил нечие друго семейство. Благодаря за вниманието!", заключи тя.

В коментарите под поста Ивет Димчова пише: "Тези същите преди половин час щяха да ме прегазят пред пощата. Явно не само аз съм се опарила". А Светла Димитрова коментира, че колоездачите постоянно се спускат по улиците с "бясна скорост", а шофьорите не са в състояние да спрат веднага и става лошо - удрят спирачки на кръстовище, а велосипедистите се смеели и продължавали по пътя си. "Не зная кого да обвиня", добавя Светла.

Ето и някои особени правила отнасящи се до велосипедистите:

  • Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:

1. спирачки;
2. звънец;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

  • Водачът на велосипед е длъжен:

1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

  • Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:

1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци (тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години).

ВИДЕО показва как лек автомобил помете колоездач в Пловдив