Фрапиращи сметки за ток получи жителка на врачанско село. Проверка установявя, че високите суми са получени след смяната на електромера. От енергоразпределителното дружество твърдят, че е изправен, но обещаха нова проверка.

В средата на септември служител на „Електрохолд“ - район Бяла Слатина подменил електромера на Анка Димитрова от село Бъркачево.

„Прибирах се от магазина, заварих някакъв човек на електромера. Казах му: „много рано засичате“. Сменям ти електромера. Ами протокол няма ли да ми дадеш. Няма“, разказа пенсионерката Анка Димитрова пред репортер на bTV.

Смяната с друг е направена поради изтекъл срок на устройството, потвърдиха от дружеството, каквито се правят на шест години. Дотогава жената плащала поносими сметки за ток, при това – редовно.

Тя заяви, че сметките и варират между 40-60 лв.

Не повярвала на очите си, когато прочела, че октомврийската ѝ сметка е 344 лева,  а изразходените киловати - над 1300.  Живее сама и ползва ток само за хладилника, фризера и телевизора. Поискала незабавна проверка.

След шокиращата сметка жената ограничила консумацията на ток до минимум.  Дори обичайните за всяко домакинство електроуреди са извън употреба, но и това не помогнало,  разказа  дъщеря ѝ, която е в чужбина.

„Тя сега се е лишила и от бойлера, грее си вода, като първобитните, пералнята е спряла, пере се на ръка, това е невъзможно“, каза Марияна Зенкоски.

Ноемврийската сметка обаче отново се оказала висока.

„Сега пък ми дойде сметка 192 лева и стотинки, откъде, като нищо не работи. Проверили сте цялата къща, колко дърва имам, дали имам печки на ток“, добави пенсионерката.

Анка е категорична, че новата сметка няма да плати, а и няма с какво. И подаде в клона на дружеството в Бяла Слатина заявление за нова проверка на устройството. Категорична е, че по-добре без ток, отколкото непосилни сметки.

От дружеството обещават съдействие до пълното изясняване на казуса. Предстои нова проверка. Жената и близките ѝ възнамеряват да търсят правата си по съдебен ред при нова фрапираща сметка.

Снимката е илюстративна.