Жителите на 4 родопски села събират средства, за да се помни делото на техния необикновен свещеник, като издигнат негов паметник. Заради делата му приживе, той е смятан от хората за светец.

Повече от половин век отец Атанас Аролски изминава десетки километри пеш, за да служи в Златоград и селата Хвойна, Петково, Орехово и Малево.

Местните вярват, че думите му имат силата да лекуват, а делата му да създават чудеса.

Някога на въпроса откъде намира сили, отец Аролски отговарял: „Отгоре. Прекръстя се и викам, Господи помагай ми. Така става. Отгоре“.

След смъртта му повечето от църквите в района опустяват. Затова днес, местните събират средства, за да издигнат негов паметник.

„Имат-нямат, който иска – дава от сърце. 5200 лева съм събрала с Божията помощ“, казва Милка Кърнева.

Бюстът на необикновения свещеник се извайва от пръстите на един от най-добрите български скулптори. През последните 9 месеца, за него това е кауза и лична мисия, пише bTV.

„Това, което правим ние, не е за него, то е за нас самите. Трябва да има някой, който е толкова добър, толкова достоен и да се съотнасят, да се съизмерват с него. Хората имат нужда от някакво общуване и общение с вярата. Този човек трябва да е на високо“, казва скулпторът Борис Сариков от село Малево.

Паметникът е почти готов, но са нужни още средства. Хората се надяват, че за него ще се отреди подходящо място, за да бъде открит в Деня на народните будители, когато ще се навършат 104 години от рождението на свещеника.