Над 16% от децата до 6-годишна възраст живеят в тежки жилищни условия. „Всяко пето дете под 6-годишна възраст в България живее в крайна бедност. Това означава, че ние имаме спешна нужда от промяна в нашите политики.“ Това заяви Росица Милкова от Тръста за социална алтернатива, ръководител на кампанията „Първите години - първи приоритет”.

Тя е категорична, че е необходима повече гласност за проблемите на ранното детско развитие, защото няма фокус върху периода от 0 до 3 години, когато се развива 80% от детския мозък.

Страната ни е на челна позиция по детска смъртност в ЕС, има тревожни тенденции на национално ниво, поясни Милкова в радиоефира на БНР. Тя постави въпроса за приемащата среда и индивидуалната подкрепа за децата със специални потребности в детските градини и образователната система.

Сериозни са наблюденията на организацията и за пропуски в т.нар. услуги в общността и достъпа до тях. Те  са базирани в областните градове. Няма и държавно регламентирана услуга, която да формира родителски умения, отбеляза още Милкова. Проектно базираните услуги обхващат по-малък брой уязвими лица.

Има добре работещи пилотни практики, но следващата стъпка е въвеждането им като държавна политика и конкретни дейности, уточни Росица Милкова и допълни, че координация между институциите липсва.

„Детето не е парче и не може само една институция на парче да планира. Ако казваме, че децата са бъдещето на България, нека го докажем през конкретни дейности“, апелира тя.