За 18-а поредна година в столицата е планирано факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, познато като Луковмарш и организирано от националисти. Часове по-рано противници на проявата демонстрираха под мотото „Без нацисти по улиците!“. 

Българският национален съюз стои зад Луковмарш, а шествието им тази вечер ще тръгне от пилоните пред НДК и ще бъде под мотото: „Помни миналото, бори се за бъдещето!“. Националистите твърдят на сайта си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им, с което да почетат паметта на ген. Христо Луков, съобщи Нова.

„Не!“ на фашизма, „Не!“ на безразличието, „Не!“ на омразата и „Не!“ на „Луков марш“ казват противниците на шествието на националистите, организирайки антифашистко шествие, което тръгна от градинката пред сградата на бившата Централна баня. Те твърдят, че през миналата година сме станали свидетели на многобройни провокации и физически нападения от страна на членове на националистически и неонацистки организации и визират атаката над Бургас прайд и „терористичните закани навръх Нова година“. 

В последните две години шествие в памет на генерал Христо Луков се забранява със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

От Върховна административна прокуратура (ВАП) съобщиха, че сезира Столична община (СО) и Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) да предприемат съответните мерки, свързани с опазването на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите по време на евентуалното провеждане на т.н. „ Луковмарш“.

В съответствие с правомощията си и на основание чл. 145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт, ВАП сезира кмета на СО и директора на СДВР, в рамките на тяхната компетентност по Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за министерството на вътрешните работи, да предприемат мерки за опазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита на правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на евентуалното провеждане на т.н. „ Луковмарш“.

ВАП следва да бъде уведомена за взетите решения и предприетите действия.